Hargita Megye Tanácsa a 2020-2024-es időszakban lehívta az összes támogatást, amelyre jogosult volt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Politikai döntések, diszkriminatív kritériumok és költségvetési korlátok voltak az okai annak, hogy néhány alaphoz nem lehetett hozzáférni

Hargita Megye Tanácsa április 8-án, hétfőn sajtótájékoztatót tartott székhelyén, amelyen értékelte a 2020-2024-es időszakban lehívott projekteket.

Borboly Csaba, az intézmény elnöke célszerűnek tartotta, hogy a valós számokat tárja a nyilvánosság elé, a projekteket három kategóriába – megvalósult, megvalósítás alatt álló és függőben lévő – osztva.

A mandátumunk végén jó, ha valós számokról beszélünk olyan dokumentumok alapján, amelyek lehetővé tették, hogy sikeres tevékenységet folytassunk. Köszönöm Hargita Megye Tanácsa csapatának, hogy nagyon gyorsak voltak, minden finanszírozási lehetőséget megkerestünk, és sok pénzt hoztunk az intézmény költségvetésébe, egy hatalmas projektportfólióval, amely lehetőséget jelent ennek a megyének. Nagyon sok intelligens és innovatív projekt van, amelyeken keresztül tudást tudtunk hozni Hargita megyébe” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Így a 2020-2024-es időszakban megvalósuló projektek fejezetében 10 SOFT projekt található 2,5 millió lej értékben, és 6 beruházási projekt 27,48 millió lej értékben.

Jelenleg 9 SOFT projekt van megvalósítás alatt, 5,67 millió lej értékben, és 25 beruházási projekt 951,66 millió lej értékben.

Ami az értékelés alatt álló projekteket illeti, 12 soft projekt van, mintegy 7 millió lej értékben, és 4 beruházási projekt 67,81 millió lej értékben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy kevésbé kellemes szempontot is felvetett, mégpedig a nem lehívható pénzalapokat.

A legtöbb esetben nagyon sok pénz megkerüli Hargita megyét, vannak olyan kritériumok, amelyekhez nem tudunk hozzáférni. Az egyik ok, amit diszkriminatívnak tartunk, az a kritérium, hogy ki tud gyorsabban tölteni, úgy gondolom, hogy nem ez kellene, hogy legyen az a forma, ami alapján egy projektet befogadnak. Olyan feltételeket szabnak, amelyek Hargita megyében nem teljesíthetők, vagy, ahogyan az Anghel Saligny esetében is történt, a 140 millió lejes limit a megyei utakra, ezért nem tudtuk bevonni Ditró-Tölgyest vagy Gyimesközéplokot, olyan akadályok voltak, amelyek nem engedték. Nagyon aktívak voltunk, mert már a támogatások konzultációs szakaszában javaslatokat nyújtottunk be a stratégia, a támogatások módosítására, igyekeztünk a lehető legtöbbet tenni, és volt olyan eset, amikor a javaslatainkat elfogadták. Úgy gondolom, hogy Hargita megye azon kevés területi közigazgatási egység közé tartozik, amelyek már a támogatások előkészítési szakaszában is részt vettek, még a pályázat kiírása előtt” – hangsúlyozta az elnök.

Borboly Csaba rámutatott néhány olyan programra, ahol nem lehetett forrásokhoz jutni – a Méltányos Átmeneti Alap, amely nem tette lehetővé Hargita megye részvételét a Balánbányán felhagyott bányák esetében; az Integrált Területi Beruházások, ahol kísérletet tettek az ITI Hargita – Kovászna megvalósítására, amelyhez három éven keresztül tanulmányokat és elemzéseket végeztek; Via Mariae – a spirituális zarándokút, egy helyi, nemzeti és nemzetközi turisztikai jelentőségű projekt, amely azonban nem került be a többi 12 romániai turisztikai-kulturális útvonal közé, bár többször kérték. Az elnök hozzátette, hogy mindezek a kudarcok a Hargita megyére vonatkozó politikai akarat hiányának köszönhetők.

Az elnök a konferencia végén megállapította, hogy országos szinten Hargita Megye Tanácsa élen jár a források lehívása terén, vannak olyan esetek, amikor a javasolt változtatások kedvezőek voltak, de vannak olyanok is, amikor a politikai támogatás nem volt előnyös – „de ez van, haladunk előre” – mondta Borboly Csaba.

  • Az információkat és a fotókat Hargita Megye Tanácsának Sajtóirodája bocsátotta rendelkezésünkre.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy