Hargita Megye Tanácsa az agyelszívás jelenségének megfékezéséről próbálj meggyőzni Brüsszelt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Hargita Megyei Tanács az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Régiók Bizottsága támogatásával szervezi meg a „Brain Drain: one way ticket” a fiatalok és a munkaerő migrációjának szentelt workshopot október 9-én, Brüsszelben a Régiók és Városok Európai Hete (EWRC) keretében.

A Régiók és Városok Európai Hete a maga nemében legnagyobb európai rendezvénye.

Az esemény fontos európai politikai szereplők jelenlétének örvend, mint például Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős európai biztos, José Ignacio Ceniceros, az Európai Régiók Bizottsága SEDEC bizottságának elnöke és Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő.

A Hargita Megyei Tanács által az EWRC-ben szervezett műhelyt a CaleaEuropeana.ro-on élőben sugározzák október 9-én, kedden, 15:30-kor (14:30, Belgium idő szerint).

A vita középpontjában a fiatal szakemberek munkaerő-migrációjának kérdése áll, ami nagy kihívást jelent a kelet-európai országokban, az agyelszívás jelenségét hozva létre.

Ebben az összefüggésben a Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba, az Európai Régiók Bizottságának raportőreként az ifjúságpolitika területén és a felsőoktatás korszerűsítésében hangsúlyozta, hogy sürgősen meg kell vitatni ezeket a kérdéseket.

Az oktatásnak a kevésbé fejlett régiókban betöltött szerepét is megvitatják, mivel a foglalkoztatási ráta nemcsak a tagállamok, hanem a régiók szintjén is jelentős eltéréseket mutat.

A helyi és regionális önkormányzatok döntő szerepet játszanak a fiatal szakemberek elvándorlásának csökkentésében azzal, hogy megfelelő lehetőségeket biztosítanak a fiatalok társadalmi integrációjának előmozdítása és a fiatalok versenyképességének növelésével a helyi munkaerőpiacon.

A Régiók és Városok Európai Hete éves rendezvény, melyet négy napon keresztül Brüsszelben tartanak, amelynek során a regionális és városi közigazgatási tisztviselők, valamint a szakértők és a tudósok lehetőséget kapnak a jó tapasztalatok és tudás cseréjére a regionális és városfejlesztés területén. Ez egyúttal elismert platform a politikai párbeszédre az EU kohéziós politikájának fejlesztési kérdéseiről, valamint a döntéshozók tudatosítása a régiók és a városok uniós politikai döntéshozatalban betöltött szerepéről.

A rendezvényen való részvétel online regisztrálást igényel a Régiók és Városok Európai Hete című platformon, https://europa.eu/regions-and-cities/_en címen, a 9WS137 eseménykód használatával. A regisztráció határideje: 2018. szeptember 28.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy