Több mint 3000 éves maradványok kerültek elő a Kovászna megyei régészeti leletekből

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A maradványok a neolitikumból, a bronzkorból és a Gava-kultúrából származnak. Az ásatásokra egy megelőző régészeti kutatási projekt keretében került sor, amelyet a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumának régészcsoportja végzett Sepsiszentgyörgy egyik utcájában.

Sepsiszentgyörgy területén olyan régészeti maradványokat tártak fel, amelyek ókori emberi településekről tanúskodnak. Fontos őskori régészeti anyagokat tártak fel a kőkorszakból, a rézkorból, a bronzkorból, a vaskorból, a népvándorlás korából és a középkorból.

A „Sepsiszentgyörgy- Árkos hallstatti település” területének felszínén az évek során számos régészeti vizsgálatot végeztek, mind megelőző ásatásokat, mind intruzív diagnosztikai vizsgálatokat.

A „Sepsiszentgyörgy- Árkos hallstatti település”, rövidítve Hosszú, lelőhelyet 1996-ban fedezték fel Dr. Valerii Kavruk 1996-ban végzett felmérését követően.

„A helyszínen 2019-2020-ban nagyszabású megelőző régészeti feltárásokat végeztek, amelyek eredményeként 947 régészeti komplexumot és kb. 10 hektárnyi területet tártak fel. Az összes feltárt komplexumból 938 sír volt a késő bronzkorból a Gáva-Holihrady kultúrához (Kr. e. 1200-850 közé datálható) anyaggal, 6 sír (hamvasztásos és temetkezési) a középső bronzkorból származó lelőhelyekkel, 4 sír ló lelőhelyekkel (minden sírban 2 ló), és 3 sír a középkorból vagy az újkorból.

Jelenleg becsléseink szerint a lelőhely igen nagy területet foglal magában, kb. 50 hektár, az Olt folyó, az Árkos-patak és az Árkos-hegység szélén lévő első terasz között. A legrégebbi leletek a neolitikumból (Criș-kultúra, Kr. e. 6. évezred), a bronzkorból (Kr. e. 2. évezred) és a Gava-kultúrából (bronzkor vége – vaskor eleje) származnak.” – Dr. Dan-Lucian Buzea

A megelőző régészeti kutatási projekt megvalósítása érdekében egy csapat alakult, amelyet dr. Puskás József (a projekt tudományos felelőse) irányított, tagjai: dr. Dan Ștefan Dan, dr. Dan-Lucian Buzea, dr. Paula Nicoleta Mazăre és dr. Florentina Mărcuți.

„A megelőző régészeti kutatás célja a régészeti feltárás során feltárt rétegsorok rögzítése és értelmezése, a lakásépítési projekt által érintett kerületben található összes régészeti komplexum tudományos vizsgálata és dokumentálása.

A régészeti kutatás célja egy felszíni (8×4 m-es téglalap alakú) lakóhely azonosítása és dokumentálása volt, amelyben egy 1 m átmérőjű tűzhely, egy több lépcsőben feltárt nagy kör alakú gödör (4,5 m átmérőjű), valamint több oszlopgödör került elő.

A lakásban különböző méretű egésszé összerakható edénytöredékek, égetett agyagtárgyak, csont, kő és állatcsontok kerültek elő. A régészeti anyag, főként kerámia, a késő bronzkori Gáva-kultúrához tartozik, kronológiailag Kr. e. 1200-850 közé datálható.

A régészeti feltárás során feltárt kiemelkedő darabok közül kiemelkedik egy égetett agyagból mintázott avimorf figura (madár ábrázolása) és egy szintén égetett agyagból készült, csonka piramis alakú, monumentális tárgy töredéke, amely egyik felületén több koncentrikus körrel (kettő szimmetrikusan elhelyezve a felső részen, három pedig az alsó részen) díszített, szinte teljes egészében fennmaradt.

2023-ig sok lakóház épült Sepsiszentgyörgynek ezen a területén, ami részben érintette ezt a területet. Mivel a terület tervezett területe nem volt törvényileg szabályozva, a földtulajdonosok házakat építettek anélkül, hogy megelőző régészeti kutatási projekteket hajtottak volna végre.

Ma a terület védett, a terület le van határolva és szerepel a 2023-as általános városrendezési tervben (PUG), a talajba és az altalajba történő bármilyen beavatkozás megelőző régészeti kutatást igényel.

Minden beruházási projektet, amely a város ezen részén fog megvalósulni, régészeti kutatási projektek (régészeti diagnózis, régészeti felmérés vagy megelőző régészeti kutatás) fognak megelőzni, beleértve a Sepsiszentgyörgyön a jégpálya építésének jövőbeli projektjét is, amely a 15 000 négyzetméteres terület régészeti tisztítása után fog megvalósulni” – mondja az MNCR csapata.

Fotók:

Fotó 1 – Légi felvétel északi irányból a Hosszú-telepről 2024. A piros nyilak azok a területek, ahol 2023-2024-ben megelőző régészeti vizsgálatokat végeztek;

2. fénykép – Téglalap alakú felszíni lakás, amelyben tűzhelyet is találtak;

3. kép – Több lépcsőben feltárt nagy kör alakú gödör;

4. kép – égetett agyagból formázott avimorf figura (madár ábrázolása);

5. kép – Egy monumentális tárgy töredéke, szintén égetett agyagból, csonka-piramis alakú, egyik felületén több koncentrikus körrel díszített, szinte épségben fennmaradt.

6. kép – Képek a megelőző régészeti ásatásról.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy