Hargita Megye Tanácsának idei első ülése

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Január 11- én Máréfalván került sor Hargita Megye Tanácsának idei első rendkívüli ülésére. A kormány rendelkezése szerint megszűnt a megyei agrárkamara, létrejött a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, amelynek aligazgatója lett Ábrahám Emma, a korábbi agrárkamara vezetője, az ő bemutatásával kezdődött az ülés. Ezzel a változással egyidejűleg adódó problémák egyike, hogy az intézmény csak egy másik intézménnyel együttműködve szervezheti meg a havi termékvásárt. Nehézségek adódnak a Székely termék márkanév odaítélésével kapcsolatban is, amire nyolc évvel ezelőtt már tettek lépéseket a közelmúltban még a megyei tanács alárendeltségébe tartozó agrárkamaránál.

Borboly Csaba szerint a kérdés az, hogy ki folytatja a korábbi agrárkamara tevékenységét, ezért a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottsága megvizsgálja a helyzetet, hogy egy ügynökségen vagy a megyei tanács valamelyik részlegén belül működjön tovább a vásárok szervezése és a programok.

Becze István tanácsos a Székely termék azon helyi gazdák életében betöltött fontos szerepéről beszélt, akik maguk étékesítik termékeiket és ez a jövedelmi forrásuk.

Kovács Imre Máréfalva polgármestere ismertette a település nehézségeit, a hosszabbított programú óvoda működésére tett javaslatokat, a mellékutak modernizálásának szükségességét, illetve térfigyelő rendszer beszerelésének fontosságát. Prioritásnak véli és a megyei tanács támogatását kérte járdák építéséhez és egy iskolabusz megvásárlásához. A gyerekeknek szánt sportprogramok jó úton haladnak, 37 gyermek gyakorolja magát a kézilabdában. A polgármester beszámolt az önkéntes tűzoltócsapat megalakulásáról, továbbá arról, hogy a település szeretne csatlakozni az ivóvíz- és szennyvíz hálózathoz.

A következőkben rátértek a három napirendi pont jóváhagyására: Hargita megye partnerként vesz részt az „Integrated Slow, Green and Healthy Tourism Strategies”- INSiGHTS nevű nemzetközi programban; elfogadták az építkezési engedélyek illetékét és az ingatlanadókat. A megyei tanács az országos költségvetés elfogadása előtt ideiglenes beruházási listát fogadott el. EU-s pénzeket szavaztak meg a megyei integrált hulladékgazdálkodási projektre és a Rural Growth vidékfejlesztési projektre, illetve saját költségvetésből pénzt különítettek el a megyei sürgősségi kórháznak, finanszírozzák az udvarhelyi inkubátorház közművesítését. A megyei utakra is utaltak ki pénzt: a 132-es úton a beszakadás kijavítására, a csicsói híd munkálatainak közbeszerzésére, a Gyergyójfalu-Vasláb útszakasz, valamint a 123F jelzésű Csicsó-Csiba útszakasz tervezésére. „Ambiciózus terveink vannak az utakat illetően, 100 millió lej saját költségvetésből történő kiutalásával” mondta Borboly Csaba, rámutatva, hogy tavaly 43 millió lejt költöttek útfelújításra és aszfaltozásra.

Csillag Péter megyei tanács a gyergyószentmiklósi fűtésproblémát említette és a megyei tanács ezirányú segítségét kérte. Proca Ion megyei tanácsos a jelenlevők figyelmébe ajánlotta a megyei könyvtárban a Nemzeti kultúra napja alkalmából január 16-án megrendezésre kerülő rendezvényeket.

Máréfalva

2017 január 11

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy