Hargita megyében a turizmusra és a digitális oktatásra helyezik a hangsúlyt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Megtartották Hargita Megye Tanácsának rendkívüli online ülését

Az idegenforgalom, az oktatás és a gazdasági fellendülés fejlesztése érdekében kibővítik a „Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület tevékenységét, módosítják a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Hargita) alapszabályát. Ezekről szavaztak Hargita Megye Tanácsa rendkívüli ülésén szavaztak június 10-én, amikor megszavazták a pénzügyi források elkülönítését a tartalékalapból azoknak a balánbányai gyermekeknek, akiknek sürgős orvosi beavatkozásra van szükségük.

Az fejlesztés és az európai alapokhoz való hozzáférés érdekében az ADI Hargita státusát meghosszabbítják, a döntést az egyesület polgármester tagjai által megtartott ülést követően hozzák meg. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, hogy ha a polgármesteri hivatalok csatlakoznak, akkor részt vehetnek pályázatokon, amelynek eredményeként a vidéki régiók és a kisvárosok képesek lesznek beruházásokat végrehajtani. Az idegenforgalmi tevékenység mellett az ADI Hargita új tevékenységet fog folytatni a digitális oktatás területén, miután 82 millió euró értékű európai projektre pályázott. A megyei tanács elnöke szerint ez a projekt növeli a megyei oktatás színvonalát, és a gyermekek biztonsága és a digitális eszközök használata mellett, a tűzvédelem vagy a levegőminőség kérdéseivel is foglalkozik. Ez a beruházás óriási lehetőséget kínálna 74 oktatási intézmény tanulóinak. A projekt időszerűségét a járvány okozta jelen helyzet is igazolja. Az egyesület lesz a fő pályázó ebben a projektben.

A Hargita hegység fejlesztése a Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület és a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás fő tevékenysége. A közösségi fejlesztési társulás a helyi adminisztrációkból áll, míg a fejlesztési egyesületben a helyi közigazgatási egységeken kívül vállalkozók és közbirtokosságok is tagok. A természeti értékek, a műemlékek védelme fokozottabb tevékenységet igényel. Ezért a Hargita hegység Közösségi Fejlesztési Egyesületének új elnöke, Borboly Csaba javaslatot nyújtott be az egyesület szabályzatának módosítására. A Hargita hegység fenntartható kezelési tervét sokéves konzultáció és munka előzte meg, amelyek során az összes érdekelt fél véleményét figyelembe vették. Az egyesület sokféle tevékenysége nagy pályázatokból valósul meg, amelyek során többek között a Hargita csúcsot külön fejlesztik ki, megőrizve a Via Mariae zarándokút vonzerejét, összekötik a sípályákat, megoldják a víz- és az elektromos áramellátást. A megyei tanács a támogatási kérelem benyújtásához szükséges módosítások mellett szavazott, a megyei tanács elnöke pedig bízik a jövőbeni tevékenységben.

A Hargita Megyei Tanács online ülését az alábbi linken tekinthetik meg:

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy