Hargita megyében az iskolaigazgatók kinevezése politikai jóváhagyást igényel

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nagy csendben a tanügyi törvénybe bekerült egy románokat hátrányosan megkülönböztető cikkely. A 97. cikkely értelmében az iskolaigazgatót az illető nemzeti kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet előzetes konzultációja alapján nevezik ki. Vagyis, Hargita megye esetében az iskolaigazgatók kinevezése az RMDSZ beleegyezésével fog történni.

  1. cikkely

(1) Az igazgató a tanintézmény vezetésének végrehajtója. A kizárólag a nemzeti kisebbségek nyelvén működő tanintézmények esetében az igazgatónak ismernie kell az illető kisebbség nyelvét. Azokban a tanintézményekben, amelyekben nemzeti kisebbségi osztályok is vannak legalább az egyik igazgatónak ismernie kell az illető kisebbség nyelvét. Ezekben az esetekben az iskolaigazgató kinevezése az illető kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet előzetes konzultációja alapján történik vagy, ha az illető kisebbségnek nincs parlamenti képviselete a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjával történik a konzultáció.

Pontosítást kértünk a Hargita megyei Tanfelügyelőségtől, ahonnan az alábbi választ kaptuk: „Pontosítást kértünk a minisztériumtól, mire Király András államtitkár úr véleményét közölték, melynek utolsó mondata így hangzik: – Az önök megyéjében a magyar nyelvű iskolákban ezt a dokumentumot kiadhatja a területi szervezet. – Nem nevezi meg konkrétan az RMDSZ-t, hanem a parlamentben képviselt szervezetről beszél.

Tehát a Hargita megyei iskolaigazgatók csak az RMDSZ írásban adott „áldásával” vehetnek részt a versenyen. Az RMDSZ nem tanácsadói, hanem döntéshozói szerepben van. Akit nem kedvel az RMDSZ, az nem vehet részt a Hargita megyei iskolák igazgatói állásaira kiírt versenyvizsgán. Akiknek kétségeik lennének, Hargita Románia egyik megyéje.

Különösebb kommentárt nem is fűzhetünk ehhez a furcsasághoz. Azon túl, hogy a román tanügyben csak az RMDSZ írásos ajánlásával foglalhatók el bizonyos posztok, azt kérdezem, miért nem jelentkezhetnek olyan magyar ajkú személyek is, akiknek semmi közük az RMDSZ- hez, vagy akiknek ez a szervezet esetleg ellenszenves. Ha már beletörődünk a románok kizárásába a Hargita megyei tanintézmények vezetői pozícióiból, azt végképp nem értem, hogy miért a magyarok közül is csak egyesek pályázhatnak ezekre az igazgatói helyekre.

Diszkrimináció, diszkrimináció, de a saját nemzetiségedhez tartozókat diszkriminálni ostobaság.

Iosub Robert

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy