Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség:- az elmúlt hét mérlege: 13 esetben tettek bejelentést medve jelenléte miatt

0

Articol disponibil în: Magyar Română


A 2024. május 14-19 közötti időszakban a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatához 13 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül, amelyekben medve jelenlétét jelezték Csíkszereda (4), Szentábrahám (1), Lövéte(1), Farkaslaka (1), Székelyudvarhely (2), Tusnádfürdő (2), Csíkszentdomokos (1) és Szépvíz (1) közelében.

fotó : Facebook/CivilCsikszereda

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécseri irodájába a 112-es rendszeren keresztül regisztrált 13 hívás közül, amelyek medvék jelenlétét jelezték, 3 esetben volt szükség beavatkozásra.

Az első esetben Csíkszeredából jelentettek egy medvét. A helyszínre egy csendőrjárőr indult, amely megerősítette a vadállat jelenlétét. Rövid idő alatt elzavarták a medvét a közeli erdőbe.

A második esetben egy csendőrcsapat Tusnádfürdőre ment, hogy ellenőrizzen egy olyan területet, ahol medve jelenlétét jelezték. Az esetet megerősítették, és a medvét azonnal az erdőbe kergették.

A harmadik esetben is Csíkszeredából telefonáltak. Az eset beigazolódott, és a medvét röviddel ezután a csendőrség csapata az erdőbe kergette.


Az év eleje óta 102 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatánál a 112-es segélyhívó rendszeren keresztül, amelyek medvék jelenlétét jelentették lakott területek közelében. Minden esetben beavatkozó csapatot küldtek a helyszínre.

A járőrök minden esetben egy ideig a területen maradtak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély már nem fenyeget. A beavatkozó csoport a 81/2021 sürgősségi kormányrendelet rendelkezéseivel összhangban az esemény helye szerinti közigazgatási terület polgármesteréből/alpolgármesteréből, csendőrökből, a vadászegyesület képviselőjéből és egy állatorvosból áll.

A csendőrök emlékeztetik a lakosságot, hogy minden ilyen helyzet észlelésekor hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék elhelyezésével, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy