IJJ Harghita – bilanțul ultimei săptămâni: 13 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română


În perioada 14.05-19.05.2024, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 13 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Miercurea-Ciuc(4), Avrămești(1), Lueta(1), Lupeni(1), Odorheiu Secuiesc(2), Băile Tușnad(2), Sândominic(1) și Frumoasa(1).

sursa foto : Facebook/CivilCsikszereda


Dintre cele 13 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția pentru alungarea acestora în 3 cazuri, deoarece urșii nu mai erau prezenți la locurile indicate de către apelanți în restul cazurilor.
În primul caz a fost semnalată prezența unui urs în municipiul Miercurea-Ciuc. La caz s-a deplasat o patrula de jandarmi care ajunși la fața locului, a confirmat prezența animalului sălbatic. În scurt timp aceștia au alungat ursul în zona împădurită.
În cel de al doilea caz, la Băile Tușnad s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica o zonă unde era indicată prezența unui urs. Cazul s-a confirmat și s-a trecut la alungarea animalului sălbatic în pădure imediat după.
În ultimul caz a fost semnalată prezența unui urs, tot în municipiul Miercurea-Ciuc. La caz s-a deplasat o patrula de jandarmi care ajunși la fața locului, a confirmat prezența animalului sălbatic. În scurt timp aceștia au alungat ursul în zona împădurită.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 102 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.
IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy