Hihetetlen! A Képviselőház magyarul beszélő orvosokat akar az olyan településekre, ahol 5.000-nél több magyar él!!!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Egy olyan országban, amely súlyos egészségügyi személyzethiánnyal küzd, politikusaink jóváhagytak egy olyan intézkedést, amellyel az egészségügyi személyzet további elüldözését éri el.

Az RMDSZ indítványa, amelyet a parlament megszavazott az anyanyelv használatára tér ki az egészségügyi és a szociális szolgáltatásokat biztosító intézményekben. Ez azt jelenti, hogy azokon a településeken, ahol a magyarság aránya eléri a 20 százalékot vagy az 5.000 főt, az egészségügyi vagy a szociális szolgáltatást nyújtó intézmények a magyar nyelvet ismerő orvost illetve személyzetet lesznek kötelesek alkalmazni.

Vagyis nagyon sok városban, ha nem még Bukarestben is, ahol megtörténhet, hogy 5.000-nél több magyar él, magyarul tudó személyzete alkalmazni, ellenkező esetben a jelenlegi orvosoknak kell megtanulniuk magyarul.

Ekkora törvénykezési aberrációra nem is kerülhetett volna sor máshol, mint a román parlamentben. Nem arról beszélünk, hogy a magyar lakosság ne legyen anyanyelvén kiszolgálva, hanem arról, hogy amikor hatalmas szakemberhiánnyal küszködünk az egészségügy terén, akkor a munkavállalást még jobban megszorító intézkedések hozatala csakis egy nagy tévedés lehet.

A jogszabálytervezet az elnöki jóváhagyást követően lép érvénybe, Kíváncsian várjuk, vajon az elnök jóváhagyja-e.

Képzeljük el a történetet egy 5.000-nél több roma lakosságú településen. Ők is hasonló jogokkal rendelkeznek, és ennek a törvénynek az előírásai értelmében a kórháznak KÖTELESSÉGE a nemzeti kisebbség nyelvén beszélő orvost alkalmaznia. Honnan vesznek a kórházak roma nyelven beszélő orvosokat a kórházi osztályokon, minden váltásban történő állandó jelenlét biztosítására, a törvény betartása érdekében? Mert, ha ezt nem képesek biztosítani és érkezik egy roma vagy magyar páciens, akinek valami baja történik nyelvi akadály miatt, akkor a jogosan kért kártérítést ki fogja majd a páciensnek kifizetni? A honatyák, akik megszavazták a törvényt? Egész biztos, hogy nem ők, hanem mi, a polgárok, egyre üresedő zsebünkből. Ezzel a törvénnyel diszkrimináló feltételeket szabnak a kórházi munkavállalásra nézve, korlátozva a megfelelő szakképzettséggel rendelkező, ám a helyileg használt nyelvet nem ismerő munkaerőt. Alkotmányellenes előírással állunk szembe, amelyet a Nép Ügyvédjének vagy az érdekelteknek szem előtt kell tartaniuk. Újból meggyőződhettünk, hogy a parlament tagjait nem érdekli a polgárok sorsa, hanem ehhez hasonló, nacionalizmustól átitatott, realitástól teljesen elszakadt, egészen a kórházi tevékenység blokkolásáig fajuló témákban kívánnak tőkét kovácsolni maguknak.

RMDSZ és mindenféle parlamentben helyet foglaló urak, szűnjenek meg ezeket a vizeket zavarni. Itt lenne az ideje az ország komolyabb dolgaival foglalkozni, hogy valóban az országkormányzás történjen, készüljön el legalább 50 kilométernyi nyamvadt autópálya, javítsák meg az utakat, teremtsenek munkahelyeket, oldják meg a kórházi fertőzéseket, hogy ne féljünk ezek miatt kórházba menni. Ezek a gondok szorulnak jogszabályozásra. Újból bebizonyították, hogy csődbe jutott politikai osztályunk van, aki a választók szemébe hazudik, aki az ehhez hasonló törvényekre bazírozva kelt botrányt, hogy neki is csurranjon valami. Mert tulajdonképpen ez a végcél, összeuszítani a románokat és a magyarokat, sebtében elfogadott törvényekkel. Reménykedem a józan ész győzelmében.

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy