Câini de rasă donați unor stâne din județ pentru protecție împotriva lupilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Două perechi de căţei din rasa Ciobănesc Carpatin au fost donate, în cadrul unui proiect european, proprietarilor unor stâne din Harghita, unde s-au înregistrat pagube produse de lupi, folosirea câinilor de pază din rase autohtone fiind considerată cea mai eficientă metodă în prevenirea pagubelor produse de animalele sălbatice, arată Agerpres.

Potrivit datelor furnizate luni de directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, reprezentaţii proiectului Wolf Life, din cadrul instituţiei pe care o conduce, au început transferul puilor de câine din rasa Ciobănesc Carpatin, de la o canisă înfiinţată special în acest scop, către stânele unde au fost înregistrate pagube produse de lupi şi urşi.

CÂINII VOR FI ANTRENAŢI PENTRU PAZA ŞI PROTECŢIA STÂNELOR

Cele două perechi de căţei, cu vârste cuprinse între 2 şi 3 luni, au ajuns la proprietarii a două stâne din Harghita, iar alţi doi câini au fost transferaţi în judeţul Mureş, urmând să fie antrenaţi în vederea integrării în sistemul de pază şi protecţie a stânelor.

Câinii vor fi în continuare monitorizaţi de responsabilii Wolf Life, care vor verifica starea de sănătate şi tratamentul aplicat de către ciobani câinilor şi vor efectua deparazitarea şi vaccinările necesare. În viitor, puii acestor câini vor fi repartizaţi altor stâne.

Specialiştii din cadrul proiectului sunt de părere că folosirea câinilor de pază din rasele autohtone reprezintă cea mai eficientă metodă pentru prevenirea pagubelor produse de animale sălbatice.

CIOBANII ŢIN LA STÂNĂ UN NUMĂR MARE DE CÂINI DE PAZĂ „DE CALITATE NECORESPUNZĂTOARE”

Aceştia susţin că, în ultima perioadă a crescut foarte mult numărul turmelor de oi datorită subvenţiilor acordate de Uniunea Europeană, iar ciobanii ţin la stână un număr mare de câini de pază, de calitate necorespunzătoare, care în loc să păzească turma şi să prevină pagubele, fac şi ei pagube şi vânează în păduri.

Pentru rezolvarea acestei probleme, în cadrul proiectului s-a înfiinţat o canisă de ciobăneşti carpatini la Lepşa, aceştia fiind dresaţi şi donaţi ciobanilor, pentru a îmbunătăţi efectivul de câini de pază.

Proiectul WolfLife este derulat de agenţiile de protecţie a mediului din Harghita, Covasna şi Vrancea, în parteneriat cu Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice şi are ca scop implementarea celor mai bune practici pentru conservarea în mediul natural a speciei de lup, menţinerea unei populaţii sănătoase şi viabile de lupi în Munţii Carpaţi, dar şi promovarea unei bune coexistenţe om-lup.

CE BUGET ARE PROIECTUL WOLFLIFE

Zona vizată de proiect este partea centrală şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri Natura 2000 de pe arealul judeţelor Vrancea, Covasna, Harghita, Bacău, Neamţ şi Mureş.

Proiectul WolfLife are un buget de aproximativ 950.000 de euro, din care 75% sunt alocaţi de Comisia Europeană şi 25% de Ministerul Mediului, a demarat în 2014 şi se derulează pe o perioadă de patru ani.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy