ISU Hargita: Az elmúlt 4 nap küldetéseinek mérlege

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A 2023.09.07- 10 közötti időszakban a Hargita megyei katonai tűzoltóság 32 vészhelyzetben avatkozott be, ebből 28 esetben a SMURD-csapatok sürgősségi egészségügyi segítséget nyújtottak.

Az operatív csapatok két tűzeset oltásánál avatkoztak be, valamint 2 egyéb, a közösségeket támogató beavatkozásuk volt: egy közúti balesetet követően roncsból szabadítottak ki egy sérültet Gyergyóholló településen, valamint egy tűzmegelőzési és oltási intézkedések biztosítását célzó bevetés a DJ 138/B úton történt közúti balesetnél, Székelyvarság településen.

Szeptember 8-án, pénteken a csíkszeredai tűzoltóság és a csíkszentgyörgyi önkéntes tűzoltóalakulat tűzoltói Pottyondon növénytűz oltásánál intézkedtek. Az esemény bekövetkeztéről szóló bejelentés 10 óra körül érkezett az ISU Hargita diszpécserközpontjába, és amikor a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a tűz mintegy 4000 négyzetméteres területen terjedt el, és fennállt a veszélye, hogy átterjed egy közeli erdőre. 11:00 óra körül körülhatárolták a tüzet, és a tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, az utolsó tűzfészkeket 14:00 óra körül oltották el.

Tilos a száraz növényzet elégetése!

Az állampolgárok kötelesek betartani a tarló és száraz növényzet égetését tiltó környezetvédelmi szabályokat. Ezen szabály be nem tartása mezőgazdasági földterületeken a tarló és a száraz növényzet elégetése az APIA támogatás összegének csökkentését vonhatja maga után.

A tarló, tőzegmoha, erdei aljnövényzet, nád, bokrok vagy lágyszárú növényzet égetését tiltó jogszabályi rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, és természetes személyek esetében 7 500 és 15 000 lej közötti, jogi személyek esetében pedig 50 000 és 100 000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Szintén pénteken a csíkszeredai katonai tűzoltók beavatkoztak egy tűz oltásánál, amely Mindszenten tört ki. A beavatkozó erők kiérkezésekor kb. 650 szénabála égett, és nem állt fenn az átterjedés veszélye. Az esemény következtében, amelyet valószínűleg öngyulladás okozott, 650 bála széna égett le, mintegy 6500 lejes anyagi kárt okozva.

Ne feledje, hogy a takarmány önmagától meggyulladhat, ha szárítás előtt vagy nem megfelelően szellőztetett helyen tárolják. Emellett éghető természetüknél fogva nagyon gyorsan meggyulladnak bármilyen nyílt tűzforrás jelenlétében.

A takarmánytüzek leküzdése megterhelő a tűzoltók számára. Folyamatosan, órákon át, nehéz körülmények között kell dolgozniuk, és minden négyzetmétert ellenőrizniük kell, hogy kizárják az újbóli meggyulladás kockázatát.

Ugyanakkor 16 Ro-Alert figyelmeztetést küldtek Fitód, Zeteváralja, Gyergyóholló, Székelyudvarhely, Zeteleka, Kénos, Ménaságújfalu lakóinak.

A Hargita megyei katonai tűzoltók továbbra is szolgálatban vannak, hogy hatékonyan kezeljék a vészhelyzeteket és elsősegélyt nyújtsanak a rászorulóknak.

A vészhelyzetben való viselkedésre vonatkozó információk a https://fiipregatit.ro országos platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy