Kezdetét vette a XII. Hargitai Megyenapok

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Május 5-én csütörtökön a megyei tanács székhelyén sajtótájékoztató keretében került bemutatásra a május 5-13 között megrendezésre kerülő XII. Hargitai Megyenapok programja. Az események koordinátora a Hargita Megyei Kulturális Központ, mint Hargita Megye Tanácsának alárendelt intézmény, fő témája az ifjúság.
Borboly Csaba megyeelnök a megyenapok kezdeteit ismertette, amely még Zsombori Vilmos volt megyeelnök idejére vezethető vissza, és amely a magyarországi Somogy megyei napok mintájára született. Továbbá kiemelte, hogy az idei év rendezvényei az egész megye területét felölelik és már 10. éve, hogy Bács- Kiskun megyei orvosok csapata érkezik megyénkbe ingyenes vizsgálatokat tartva a megye lakosságának.
„Keveset foglalkozunk a fiatalokkal- nincsenek bevonva a választási kampányba sem; az a kérésem az idei választás minden jelöltjéhez, függetlenül, hogy milyen párthoz tartozik, hogy vonják be a fiatalokat, dolgozzanak ki olyan stratégiákat, amelyekkel a fiatalok szülőföldjükön tarthatók, munkahelyhez jutnak és bizakodóbbak lesznek az itthoni megélhetést illetően”, mondta Borboly Csaba. Egy héten keresztül a megcélzott korosztálynak megfelelő, minőségi rendezvényeken vehet részt az ifjúság. A dátumválasztással kapcsolatban Borboly Csaba elmondta, hogy a külföldön dolgozók hazatérnek, a turisták is erre látogatnak a Pünkösdi ünnepek alkalmával, ami kifejezetten jó hatással lesz a megye gazdasági életére. A megyenapok rendezvényeinek műsorfüzete a turisztikai irodákba is bekerült már.
Ferencz Angéla a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy ez a nagyszabású esemény, amely jó alkalom a fiataloknak az önkéntességre, a szórakozásra, a kulturális eseményeken való részvételre, ugyanakkor gazdaságilag is jótékony hatását fogja éreztetni. Számos, a közönség érdeklődésére méltó, értékes rendezvény várható a megye egész területén: szociális- kulturális programok, könyvvásár, anyáknak és családoknak szóló műsorok, klasszikus zenei koncertek, „Csűrdöngölő”, fellép a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, stb. Különös helyet foglal el a rendezvénysorozatban a Tájházak Napja, amelynek célja felhívni a figyelmet a helyi identitás és a hagyományok megőrzésére. „ Több mint 100 partnerünk kínál 125 programot a megye 50 településén. Ezáltal is szeretnénk hozzájárulni identitásunk megőrzéséhez, amelyre büszkék vagyunk és ezt szeretnénk a fiataloknak és a megye minden lakosának is átadni”, zárta Ferencz Angéla.
Az érdeklődők a részletes programot megtalálják a http://ccenter.ro/userfiles/files/caiet%20program%20maghiara2016_pdff vagy a https://www.facebook.com/megyenapok/ oldalon.
Csíkszereda, 2016 május 5

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy