Kézműves alkotások kiállítása a Forrásközpontban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  1. november 11-én 17 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén Népi motívumok mai használatban címmel nyílik kiállítás. A tárlatot dr. Salló Szilárd néprajzkutató és Bartos Tünde bútorfestő-néprajzos nyitják meg. A székelyudvarhelyi kiállítás egy nyolchetes felnőttképzési program eredményeit mutatja be.

A gyakorlott kézműveseknek szervezett képzés szeptember–október folyamán Bartos Tünde irányításával valósult meg. Az elméleti és gyakorlati órákat is magában foglaló kurzuson kilenc kézműves vett részt, név szerint Bálint Juliánna csuhéfonó, Dobai-Pataky Erika nemezelő, Gál Tünde üvegfestő, Geréb Enikő csipkekészítő, László Edit üvegfestő, Molnár Ibolya szövő-hímző, Sebestyén Ferenc fafaragó, Takács Gizella szövő-hímző és Todor Zsuzsa bútorfestő.

Az első találkozónak a székelyudvarhelyi Forrásközpont adott otthont, ekkor Salló Szilárd, az intézmény munkatársa tartott előadást egy korábbi európai uniós finanszírozású projektről, az INEXTEX-ről, amelynek révén hasonló képzés valósult meg, ugyanakkor beszámolt a 2015 nyarán Székelyudvarhelyen megvalósult képzésről és az azt követő kiállítások tapasztalatairól. Bartos Tünde az idei kurzussal kapcsolatos elképzeléseit osztotta meg a résztvevőkkel. A további találkozók helyszíne a székelyudvarhelyi Bartos Kézműves Műhely volt. Az első három alkalommal elméleti órákat tartottak, majd egy csíki szakmai tanulmányutat követően a gyakorlati oktatásra helyezték a hangsúlyt. A tanulmányút azt a célt szolgálta, hogy a kézművesek a máréfalvi, csíkmenasági és csíkmadarasi tájházakban, néprajzi gyűjteményekben, továbbá a Csíki Székely Múzeum néprajzi raktárában megfigyelt tárgyak mintáit inspirációs forrásként tudják hasznosítani készülő kézműves termékeikhez. A gyakorlati képzés négy találkozási alkalmat jelentett, ennek során egy-egy alkalommal a kézműves műhelyben Dobai-Pataky Erika irányításával a résztvevők nemezelt gyermekjátékokat készítettek, ugyanakkor Ráduly János közreműködésével kipróbálhatták a vesszőfonást.

A képzés eredményeként olyan csuhéból, textilből, fából és üvegből készült termékek születtek, amelyek továbbörökítik a székely rokolyák szín- és mintavilágát, és együttesen egy gyermekeknek kialakított kisebb tér berendezésére hivatottak. Ezek között találunk gyermekjátékokat, használati tárgyakat, lakásdíszítő textíliákat és kisméretű faragott, festett bútordarabokat.

A képzés anyagszükségleti és kiállítási költségeit, illetve a tanulmányutat Hargita Megye Tanácsa biztosította. A vándorkiállításnak tervezett tárlat november 29-ig, hétköznaponként 9 és 15 óra között a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén (Székelyudvarhely, 1918 december 1. utca 9. sz., 2. emelet) tekinthető meg.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy