Expoziţia produselor de artizanat la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În data de 11 noiembrie, de la ora 17.00, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita se va deschide expoziţia Motive populare în uz modern. Expoziţia va fi deschisă de către etnograful dr. Salló Szilárd şi pictorul de mobilier-etnograf Bartos Tünde. Expoziţia de la Odorheiu Secuiesc prezintă rezultatele a unui curs de opt săptămâni, de formare pentru adulţi.

Cursul de perfecţionare a fost organizat pentru artizanii calificați în perioada septembrie-octombrie sub coordonarea lui Bartos Tünde. La cursurile teoretice şi practice au participat nouă artizani după cum urmează: Bálint Julianna (împletire cu pănuşă), Dobai-Pataky Erika (intermat), Gál Tünde (pictură de sticlă), Geréb Enikő (brodare de dantelă), László Edit (pictură de sticlă), Molnár Ibolya (ţesut-broderie), Sebestyén Ferenc (cioplire de lemn), Takács Gizella (ţesut-broderie) şi Todor Zsuzsa (pictură de mobilier).

Prima întâlnire a fost organizată la Odorheiu Secuiesc la Centrul Judeţen pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, când domnul Salló Szilárd, colegul instituţiei a vorbit despre un proiect mai vechi finanţat de Uniunea Europeană, numit INEXTEX, un proiect identic şi tot atunci  a prezentat cursul din vara anului 2015 şi experinţele expoziţiilor după curs. Doamna Bartos Tünde a prezentat ideile sale participanţilor pentru  cursul din anul 2016.

Reuniunile ulterioare au avut loc în atelierul Bartos de la Odorheiu Secuiesc. La primele trei întâlniri au fost ore teoretice, după care artizanii au participat la o excursie de studiu în zona Ciucului punând accent pe pregătirea practică. Excursia de studiu a avut scopul de a cunoaşte motivele populare din colecţiile muzeale din Satu Mare, Armăşeni, Mădăraş şi din colecţia etnografică al Muzeului Secuiesc al Ciucului, motive care vor  inspira pe artizanii în crearea produselor artizanale. Au avut loc patru întălniri practice unde  participanţii au făcut jocuri populare pentru copii cu technica de intermat sub coordonarea doamnei Dobai-Pataky Erika, iar cu ajutorul lui Ráduly János aupracticat împletirea de nuiele.

Ca rezultat al cursului au apărut produse din pănuşă, sticlă, lemn, textil care duc mai departe motivele și culorile portului secuiesc, și care adunate la un loc rezultă o expoziție pentru copii.  Între aceste produse îşi găsim jocuri populare, obiecte de uz, textile şi mobilieri mici crestate şi mobiliere pictate.

Cheltuielile cursului, a materialelor de consum, a expoziției și a excursiei de studiu au fost finanțate de către Consiliul Județean Harghita. Expoziţia itinerantă va fi deschisă până la 29 noiembrie, în zilele lucrătoare între orele 9.00 şi 15.00 la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita. (Odorheiu Secuiesc, str. 1 Decembrie 1918, nr. 9., et. 2)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy