KORONÁK, HATTYÚK, LILIOMOK- könyvbemutató

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűléstermében szerda este került bemutatásra a „KORONÁK, HATTYÚK, LILIOMOK” című, erdélyi pecsétgyűjteményt bemutató könyv, tudósít az Agerpres.aparitie carte Covasna

A könyv szerzője Bicsok Zoltán történész, a Hargita Megyei Levéltár munkatársa, aki egy év leforgása alatt feldolgozta az intézmény 1303 levéltári egységét tartalmazó, 1564- es évek végét- XIX század elejét felölelő pecsétgyűjteményét.

A kétnyelvű kötet vázolja a gyűjtemény létrejöttének és gyarapodásának történetét és ismerteti a legreprezentatívabb darabokat. A tükörkiadásban megjelent munkát 225 színes pecsétreprodukció illusztrálja: királyi-, templomi-, római- katolikus, görög- katolikus, ortodox-, közigazgatási pecsétek, valamint egyes román nemesek pecsétje.

Bicsok Zoltán történész elmondta, hogy a pecsétgyűjtemény öt nagy csoportra osztható, úgymint uralkodói-, közigazgatási-, magánegyesületi-, családi és egyéni pecsétek, valamint az idők folyamán az azonosíthatatlanságig tönkrement pecsétek. A történész kedvence egy nagyon ritka, 1582- ből származó családi pecsét és más erdélyi uralkodók pecsétjei.

„Nagyon megtetszett egy 1582- ből való, a maga nemében egyedülálló családi pecsét, amely Csáki Dénes szolnoki megyefőnök tulajdonát képezte. Ezen kívül Erdély különböző uralkodóinak megközelítőleg 80 pecsétje, János Zsigmondtól I. Apafi Mihályig”, mondta Bicsok Zoltán.

Bányai Dániel Péter a Hargita Megyei Levéltár igazgatója elmondta, hogy ez a nagyszerű könyv egy szükségszerűségből született, bemutatni a közönségnek az intézmény kincseit.

„A kötet célja közzétenni az intézmény kincseit, kihozni azokat a négy fal mögül a közönség számára. Tartalmából adódóan rendkívüli ez a könyv, 159 oldal történelem, melyben nemcsak egyes családok története elevenedik fel, hanem egyháztörténelem és az Erdélyi fejedelemség története is egyidőben. Minden reprodukált pecsét mögött egy történet rejlik”, méltatta a könyvet Bányai Dániel Péter, aki szerint a könyv formailag is kivételes, hisz két nyelven, tükörfordításban jelent meg. Tartalmát tekintve szakszerű, a levéltár nagylelkűségét ötvözi az ott dolgozók szorgalmas munkájával.

A „KORONÁK, HATTYÚK, LILIOMOK” a monasterium. net virtuális levéltár oldalán egész évben megtalálható lesz, kiadását Csíkszereda Polgármesteri Hivatala finanszírozta.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy