Méhnyakrákszűrő mobil karaván Tusnádon július 21-22-én

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A méhnyakrákszűrésre szakosodott mobil karaván július 21. és 22. között, 10.00 órai kezdettel lesz jelen Tusnádon.

A 24-29 éves célcsoportba tartozó nőket felkérik, hogy vegyenek részt méhnyakrákszűrésen, az ingyenes Babeş-Papanicolaou tesztelésen, amely a méhnyakrák megelőzését és korai felismerését célzó program.

Mi az a méhnyakrákszűrés?

Ez egy módszer a rák megelőzésére a korai stádiumú rendellenességek kimutatásával és kezelésével, amelyek kezelés hiányában méhnyakrákká alakulhatnak. Az invazív méhnyakrák kockázata akár 90%-kal is csökken azoknál a nőknél, akik rendszeresen részt vesznek szervezett szűrőprogramokon. Vagyis 10 méhnyakrák esetből 9 megelőzhető szűréssel.

Mi az a Babeş-Papanicolaou teszt?

A Babeş-Papanicolaou teszt a legjobb módja annak, hogy korai stádiumban azonosítsa a kóros sejteket a méhnyakban, még mielőtt azok rákos elváltozásokká válnának. Alapvetően ez a legfontosabb teszt a betegek számára a méhnyakrák korai felismerésére.

Hogyan történik a Babeş-Papanicolaou vizsgálat?

A Babeş-Papanicolaou vizsgálathoz szükséges mintákat rutin konzultáció során veszik. Nem fájdalmas, nem jár agresszív vagy invazív beavatkozással, könnyen levehető és nagyon kevés ideig tart. A sejteket speciális kefécskével gyűjtik ki a méhnyakból.

Miben áll a felkészülés a Babeş-Papanicolaou vizsgálatra?

A Babeş-Papanicolaou mintavételre való felkészüléshez 48 órával a vizsgálat előtt a páciensnek kerülnie kell a krémek, hüvelykúpok, tamponok vagy egyéb intravaginális oldatok használatát, a szexuális tevékenységet, hogy ne befolyásolja a vizsgálat eredményét.

A méhnyakrákszűrésre szakosodott mobil karaván egy akció, amely a Marosvásárhelyi Sürgősségi Megyei Klinikai Kórház által valósul meg, a  „Méhnyakrák megelőzésének, korai felismerésének és korai kezelésének programja, Központi régió” (SMIS kód 138603) projekt keretében valósul meg, együttműködésben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel.

A „Méhnyakrák megelőzésének, korai felismerésének és korai kezelésének programja, Központi régió” projekt célja, hogy egészségügyi programok és megelőzés-orientált szolgáltatások szervezésével növelje a hozzáférhető, fenntartható és magas színvonalú szolgáltatásokhoz való hozzáférést, beleértve az egészségügyi és az általános érdekű szociális szolgáltatásokat is, a méhnyakrákszűrést 170.200 központi régióban élő nő számára, akiknek 50%-a a veszélyeztetett csoportba tartozik.

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy