Több mint 150 vadkárt jelentettek az év eleje óta a Hargita Megyei Környezetvédelmi Hivatalnál

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az év eleje óta 155 vadkárt jelentettek a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek (APM), a legtöbb esetben medvék okoztak problémákat – írja az Agerpres.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) igazgatója, Domokos László tájékoztatása szerint a 155 bejelentett vadkárból, amelyek értékelése érdekében felállítottak egy értékelő bizottságot, 135-öt medve, hármat farkas, 20-at más állatok, például hódok vagy szarvasok okoztak.

A vadtámadások következtében 85 juh, 74 szarvasmarha, 142 szárnyas és egyéb apró állat pusztult el, és 48 méhcsalád is érintett volt.

2021 azonos időszakához képest 15 százalékkal kevesebb a vadkár bejelentése – állítja az idézett forrás.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója által közölt információkból az is kiderül, hogy a környezetvédelmi minisztérium 723/2022-es rendelete alapján 35, a településen kívüli medve példányra vonatkozóan adtak ki kilövési határozatot, a vadásztársaságok pedig 24 példányt lőttek ki.

Szintén a frissített 81-es sürgősségi kormányrendelet szerint hat medvét lőttek ki, amelyek lakott területen okoztak károkat és veszélyeztették az állampolgárokat, 23-at áthelyeztek, 25 esetben pedig elkergették az állatokat.

Az év eleje óta több medve is elpusztult autó- vagy vonatbalesetben, vagy holtan találták őket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy