Mely jogi személyek kötelesek elfogadni bankkártyás tranzakciót

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A 2016 november 14-én kiadott 209/2016-os törvény módosítja a modern fizetőeszközök bevezetésére vonatkozó 193/2002-es Sürgősségi Kormányrendeletet. A pénzügyminisztérium honlapján nemrég napvilágot látott ennek a törvénynek az alkalmazási normái módosítására vonatkozó határozattervezet.

A törvény értelmében fizetőeszközként bankkártyát elfogadni köteles gazdasági operátorok a következők:

  1. Közüzemi szolgáltatók, valamint olyan állami intézmények, amelyek adót, illetéket, bírságot, kamatot, késedelmi kamatot és egyéb pénzügyi kötelezettségeket gyűjtenek be. Azon jogi személyek, amelyek megtagadják a betéti- és hitelkártyák elfogadását 20.000 és 50.000 lej között bírságolhatók.

Közüzemi szolgáltatónak minősülnek a következők:

  • villanyáram szolgáltató
  • gázszolgáltató
  • hulladékszállító
  • víz és csatornázás szolgáltató
  • vezetékes és mobiltelefon szolgáltató.
  1. Kiskereskedelmi tevékenységet folytató jogi személyek, akiknek az éves forgalma nagyobb 10.000 eurónak megfelelő lejnél (kivéve lakossági szolgáltatást végző jogi személyek). Amennyiben visszautasítják a betéti vagy hitelkártya fizetőeszközként való használatát 5.000 és 7.500 lejre büntethetők.

A bankkártya fizetőeszközként történő elfogadásának kötelezettsége minden munkapontra érvényes.

A törvény előírja előlegnyújtás lehetőségét vásárláskor a kártyát használó ügyfelek számára, a bank és a jogi személy között létrejött előzetes szerződés alapján. Az előleg nem haladhatja meg a 200 lejt. a jutalék értéke a felek közti megállapodás függvénye, de nem haladhatja meg az előleg összegének 1%-át.

Azon jogi személyek, akik alkalmazzák ezt az eljárást jól látható helyre ki kell függesszék ennek a szolgáltatásnak a jelét, valamint az ezzel járó költségeket.

Az előlegezés nem kötelező jellegű.

A határozattervezet teljes szövege itt olvasható:  proiect HG 2002/18.04.2017.

Forrás: fiscalitatea.ro

Forrás: ZPN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy