Miben különböznek a xenon fényszórók a halogén izzóktól?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az elmúlt évtized autóit nagyrészt xenon fényszórókkal szerelték fel, amelyek stílusos megjelenésűek. A nagy intenzitású kisülési izzóknak is nevezett xenon fényszórók kék-fehér fényt bocsátanak ki, amely körülbelül kétszer-háromszor erősebb, mint a halogén izzók fénye. Ezenkívül a xenon fényszórók körülbelül 2500 órát bírnak, és energiatakarékosnak tekinthetők. Másrészt a halogén fényszórók is különösen elterjedtek. Az utcán közlekedő autók körülbelül 80%-án megtalálhatók. Ugyanakkor számos előnnyel járnak, mivel olcsó a gyártás és könnyű cserélni. Ehelyett sárgás fényt bocsátanak ki, amelyet fárasztónak tartanak, és legfeljebb 1000 óráig tartanak.

Hogyan működnek a xenon fényszórók?

A xenon fényszóró átlátszó kvarcházból áll, mindkét végén volfrámelektródákkal és belső gázkeverékből. A xenon fényszóró három lépésben működik. Először egy nagyfeszültségű impulzus hatására gyullad meg, amely szikrát hoz létre, amely ionizálja a xenongázt, és áramkapcsolatot hoz létre az elektródák között. A hőmérséklet ezután gyorsan emelkedik, ionizálja a gázelegyet, és csökkenti a két elektróda közötti ellenállást. Ezután jön az előtét, amely folyamatosan működik, állandó energiaellátásra támaszkodik, hogy a fény ne hibásodjon meg. A xenon előtét egy kondenzátor, amely létrehozza és szabályozza a xenon izzók működéséhez szükséges magas feszültséget. Bár ezeket a fényszórókat általában xenon fényszóróként ismerik, a xenon gázt csak az indításkor használják, hogy azonnali fényt biztosítson, miközben az izzó belsejében lévő többi gáz felmelegszik az optimális működési hőmérsékletre. Eltarthat néhány másodpercig, amíg a fények elérik a teljes intenzitást.

Hogyan működnek a halogén fényszórók?

A halogén fényszóró vékony wolfram izzószálból áll, amelyet halogéngáz vesz körül egy üvegszálas kapszulában, amely különösen ellenálló a magas hőmérséklettel szemben. A halogén fényszóró úgy működik, hogy elektromos energiát küld az üvegkapszulában lévő volfrámszálon keresztül. Pontosabban, az elektromos áram a volfrámot körülbelül 2500 Celsius-fok hőmérsékletre melegíti fel, és elkezd világítani. Ez a szabványos izzó eljárás. Az izzó inert gázt és kis mennyiségű halogént, például brómot vagy jódot használ.

Jelenleg a xenon fényszórók sokkal ajánlottabbak, mint a halogén fényszórók. Bár drágábbak és nehezebben javíthatók, erősebb fényt bocsátanak ki, és tovább tartanak. Egy másik előny, amelyet minden vezető értékel, az, hogy a xenon fényszórók messzebbre szórják a fényt, ami hozzájárul a nagyobb biztonsághoz, különösen nagyobb sebességnél. Minél gyorsabban vezet, annál nagyobb szükség van nagyobb teret bevilágító fényszórókra. Így időben észreveszi az esetleges akadályokat, és képes lesz fékezni. Amellett, hogy a xenon fényszórók távolabbra szórják a fényt, ez a fénysáv szélességére is vonatkozik. A széles körben elterülő fény segít felismerni az állatokat vagy a kerékpárosokat. Ezeket az előnyöket a halogén fényszórók nem tudják nyújtani, ezért egyre több sofőr korszerűsíti autóját xenon fényszóróval.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy