Miért ment el a magyarok kedve a román nyelv tanulásától?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Hargita megyében töltöttem az év végét, a Székelyföld szívében. Nagyon jó gazdák, segítőkészek. Ezt onnan tudom, hogy elromlott az autónk és magyarok bütykölték meg egy csíkszeredai műhelyben.

Nem vásároltam kenyeret, de elmondhatom, hogy a fiatalok nagyrésze, akikkel találkoztam, nem tud románul. A panzióbeli takarítónőtől a síkártyát árusító emberig, aki leírta, hogy mennyit kell fizetnem. Ugyanez a helyzet a pincérlányokkal is, akikkel székely barátaink tolmácsolása segítségével értekeztünk. És amikor azt mondom, hogy nem tudnak, akkor tényleg egyáltalán nem tudnak. Még a mindennapi szavakat sem. Vladimir síoktatója azt mondta, milyen jó, hogy a lánya velünk beszélhet, mert „18 éves, nem beszél románul, és ez majd segít neki az érettségin”.

Nincsenek nacionalista kényszereim. Ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy szabadok bármilyen nyelven beszélni és jó belátásuk szerint igazgatni a jövőjüket. Azt sem gondolom, hogy kötelezni kellene őket a román nyelv tanulására, csak azért mert itt élnek. ettől nem lesznek jobb állampolgárok. Az emberek elsősorban maguknak és a családjuknak, majd az országnak tartoznak a törvények betartásával. És Erdélyt sem viszik el a hátukon.

Viszont van egy nagy problémám a román és magyar politikusokkal, akik az enklávésodás felé hagyják eltolódni a helyzetet. Az itt lakóktól elvették a jogot, hogy innen eltávozva jobb kereseti lehetőség után nézzenek. Elvették a felsőoktatáshoz való jogot és a nagy cégeknél való elhelyezkedés jogát. Ezeknek a családoknak egyáltalán nem mondják el, milyen előnyökkel jár, ha tudnak egy idegen nyelvet. Ezen a vidéken a román nyelvet idegen nyelvként kellene oktatni akár az angolt.

Az itteni fiatalok nem jelentenek konkurenciát a jövőben az én gyermekem számára, mert eleve hátránnyal indulnak. Gyakorlatilag bizonytalan jövőre vannak ítélve egy kis fizetésű térségben. Cserébe autonómiaprojekteket kapnak. Ez olyan, mint mikor a politikusok saját óriási hasznuk érdekében bebiztosítják magukat, hogy van itt egy kis populáció, akit ellenőriznek és irányítanak. Ez pedig ellenkezik mesterségükkel és a jóérzéssel. Most már értik miért ragaszkodnak körömszakadtáig a magyar tannyelvű egyetemekhez: hogy ne veszítsék el alattvalóikat. Minél többet tudsz, beleértve az idegen nyelveket is, megvilágosodsz, kitágul a látóköröd és rájössz, hogy a politikusok románul is magyarul is kitolnak mindenkivel.

Vezetői kasztjuk tud románul és minden előnyt élveznek, amit egy tisztség nyújthat ebben az országban. Lehet pont ez rontotta el őket. Ugyanolyan jó románok lettek, mint a mi politikusaink, és elfelejtettek jó magyarok maradni.

striblea.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy