Miért nem tudta letenni a hivatali esküt Csíkszereda polgármestere

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nem tudta letenni hivatali esküjét Csíkszereda megválasztott polgármestere Ráduly Róbert Kálmán (RMDSZ) a pénteki önkormányzati alakuló ülésen, mert a bíróság nem küldte ki a végzést mandátuma érvényesítéséről, tudósít az Agerpres.

Következésképpen a tanácsosok szavazata értelmében Szőke Domokos veszi át ideiglenesen a polgármesteri teendőket.

Adria Jean Andrei, Hargita megye prefektusa az ünnepi alakuló ülésen elmondta, hogy a csíkszeredai bíróság még nem küldte ki a Ráduly Róbert Kálmán mandátumának érvényesítéséről szóló értesítést.

A PREFEKTUS MAGYARÁZATA

Ezért Ráduly Róbert csak egy következő ülésen teheti le a hivatali esküt.

’Jelenleg a Ráduly Róbert Kálmán mandátumát érvényesítő bírói végzés hiányzik. Amint a végzést közlik a helyi tanáccsal és polgármesteri hivatallal a prefektus meghatároz egy újabb dátumot a hivatali eskü letételére, hogy a polgármester ezáltal elfoglalhassa hivatalát. A bíróság érvényesíti, az eskü adja a tisztséget’, magyarázta a prefektus.

Hasonló helyzet van Balánbányán és Tusnádfürdőn is.

RÁDULY RÓBERT POLGÁRMESTER VÁRATLAN REAKCIÓJA

A megválasztott polgármester, aki családja egy részével érkezett az ülésre, elhagyta a termet és nem vett részt kollégái eskütételén sem. A helyi tanácsosok mandátumait érvényesítette a bíróság, így a testület többi tagja letette az esküt. Sor került a két alpolgármester megválasztására Füleki Zoltán és Szőke Domokos személyében, 15 mellette, 2 tartózkodó és 2 ellenszavazattal. Ezt követően a tanácsosok megszavazták, hogy ideiglenesen Szőke Domokos lássa el a polgármesteri teendőket, míg Ráduly le nem teheti a hivatali esküt.

SZŐKE ÉS RÁDULY AZ ORSZÁGOS KORRUPCIÓELLENES IGAZGATÓSÁG ÁLTAL VIZSGÁLT ÜGYBEN ÉRINTETTEK

Szőke Domokos alpolgármesteri tisztséget töltött be az előző két mandátum idején is, de miután vádat emeltek ellene és bíróság elé került, felmentették tisztségéből Ráduly Róbert Kálmán polgármesterrel együtt. Miután Ráduly lemondott tisztségéről, Füleki Zoltán látta el ezt a tisztséget az utóbbi hónapokban.

Hargita megye prefektusa Csíkszereda fejlődése érdekében teljes támogatásáról biztosította a tanácstestületet és a megválasztott polgármestert és kiemelte, hogy nem lesz könnyű feladatuk.

’ Úgy gondolom, rendkívül fontos küldetésük van, rendkívül nagy a felelősségük és ma, amikor a hivatali eskü alkalmával az Alkotmányra és a Bibliára esküsznek szeretném, ha átéreznék az ’esküszöm’ szó súlyát. Nagyon fontos, hogy amit tesznek, szívből tegyék ne csak kötelességből. Minden tevékenységükhöz sok sikert kívánok. Mikor szavazáshoz emelik a kezüket, teljes nyitottsággal és határozottsággal tegyék, mert megyénk fejlődésének folytatódnia kell’, mondta Adrian Jean Andrei prefektus.

Csíkszereda Önkormányzati Testülete 19 tagból áll, ebből 13 az RMDSZ- t képviseli, 3 az EMNP- t, ketten vannak a Liberális Párt képviselői és egy személy a Szociáldemokrata Párttól.

Forrás: voceatransilvaniei.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy