Miniszteri biztos: az anyaország nem mondott le a határain kívül élő magyarokról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Magyarország Kormánya 2010 óta arra törekszik, hogy a Magyarországon kívül élő magyarok érezzék, az anyaország nem mondott le róluk- nyilatkozta pénteken Győrben a Miniszterelnöki Kancellária nemzeti politikáért felelős miniszteri biztosa- számol be az MTI.

Szilágyi Péter a nyugati diaszpórában magyart oktató tanítók továbbképző ülésének XIX. kiadásának záróülésén vett részt.

Utalt a Kőrösi Csoma Sándor programra; 2017-ben indult a diaszpóra magyar szervezetei számára a nyílt pályázati rendszer, amelynek éves költségvetése 500 millió forint (1,5 millió euró); a Rákóczi Szövetséggel együtt a kormány iskolai táborokat szervezett a diaszpóra tanulóinak; a Nemzeti Politikáért Felelős Államtitkárság hétvégi képzéseket szervez az iskolákban magyart tanító tanároknak, idén februárban több mint százan vettek részt ezeken a képzéseken.

A biztos hangsúlyozta, hogy Magyarország az új alkotmány szerint nemcsak úgy érez, hanem felelősséget is vállal a határon túli magyarok iránt. . Ez a felelősség proaktív kormányzati politikát igényel, amely megfelel a közösség igényeinek; ezért a Miniszterelnöki Kancellária programcsomagot indított a diaszpórában élők támogatására – mondta a miniszteri biztos.

Szilágyi Péter megköszönte a győri képzés résztvevőinek az időskorúak és az ott élő gyermekek segítését, a diaszpórában élő magyar közösségeknek történő magyar nyelv és kultúra bemutatását, amely így erősíti az egész közösség magyar identitását.

A nyugati diaszpórát magyarra oktató tanítók képzését az Ausztriai Magyar Szervezetek és Magyar Egyesületek Központi Szövetsége szervezte, együttműködésben a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karával. Ebben az évben a hét napos tanfolyamon 13 ország 32 tanára vett részt, az Egyesült Államokból, Argentínából, Ausztriából, Ausztráliából, Brazíliából, Ciprusból, Cseh Köztársaságból, Nagy-Britanniából, Izlandból, Kanadából, Németországból, Paraguayból és Svédországból.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy