Működik még a törvény Gyilkostón?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Kiadványunk közelről követte, hogy törvénytelen érdekcsoportok különböző eszközökkel próbálják átvenni a Gyilkos-tó területét, az állami intézmények teljes beleegyezésével, amelyek úgy tesznek, mintha nem látnák ezt, és nem teljesítik törvényes kötelességüket, noha ezért fizetést kapnak.

A Gyilkos-tó védett terület, ahol az üzleti életnek és a turizmusnak tiszteletben kell tartania a világos környezetvédelmi szabályokat. A Hegyi Barna által irányított Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park kulcsszerepet játszik a szabályok betartatásában a védett területen belül.

De, mint már korábban is rámutattunk, a Park csak akkor nagyon aktív, amikor a cégekről van szó, amelyeket el kell távolítani, és a helyükre a helyi RMDSZ által előnyben részesített cégeket kell ültetni.

Nemrégiben, amikor Gyilkostón áthaladtam, nagyon meglepődtem, amikor turistákkal teli csónakokat láttam a tavon, pedig tudtam, hogy ez egyelőre tilos, mivel a víztükör használatának kérdését nem szabályozták. Kíváncsiságból lementem a tó partjára, ahol láttam, hogy a csónakokat üzemeltető cég az, amelyikről tavaly írtam, hogy egy éjszaka illegálisan felállította a stégjét a tóparton, majd jegyeket kezdett árulni a csónakázni vágyóknak. Mindenféle engedély nélkül.

Bár a nyilvános jelzések nyomán a hatóságok 2023-ban a törvénynek megfelelően jártak el, és a vállalatot megbírságolták, valamint felszólították, hogy szüntesse be a tevékenységét a Gyilkos tavon, jelzéseink szerint újraindult, továbbra is minden engedély nélkül. Valószínűleg azért, hogy kihasználják a szabadnapokat és a turisták áramlását ebben az időszakban.

A Nemzeti Park szemet huny a dolog felett, bár a Hargita Megyei Törvényszék és a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság, amelyek elutasították a vállalat tevékenységét, mellette szólnak.

Akkor mi lehet a magyarázat? Igaz lehet, hogy egyes RMDSZ-es vezetők érdekeltségei vannak a térségben, és hogy a környezetvédelmi minisztériumban még mindig visszhangzik egy volt RMDSZ-es államtitkár neve? Annak a volt államtitkárnak, akinek a felesége a Békás-szoros- Nagyhagymás Nemzeti Parkban dolgozik… és a park vezetője csak azt hajtja végre, amit neki megengednek, mert a törvény nem kötelező, ugye?

Lehet, hogy ott így van, de feltesszük a kérdést: Hargita megyében vannak még olyan intézmények, amelyek a törvények betartásáért dolgoznak?

Olvassák el https://ziarharghita.ro/hu/erosodnek-az-arra-utalo-jelek-hogy-a-gyilkos-tonal-a-belina-ugyhoz-hasonlo-puccs-keszul c. cikkünket is.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy