Mai funcționează legea la Lacu Roșu?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Publicația noastră a urmărit cu atenție modul în care grupuri de interese nelegitime încearcă, pe diverse căi, să ia în stăpânire zona Lacu Roșu, cu deplinul acord al unor instituții ale statului care se fac că nu văd acest lucru și nu își fac datoria față de lege, deși sunt plătite pentru asta.
Lacu Roșu este o arie protejată, în care afacerile și turismul trebuie să respecte reguli clare de protecție a mediului. Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, condus de Hegyi Barna, are un rol esențial în respectarea regulilor în interiorul ariei protejate.
Dar, așa cum arătam și altădată, Parcul este foarte activ doar atunci când este vorba de firmele care trebuie înlăturate și înlocuite cu cele agreate de oamenii UDMR-ului, la nivel local.
Recent, în trecere fiind prin Lacu Roșu, am fost foarte surprins să văd cum pe lac sunt bărci cu turiști, deși știam că acest lucru este interzis, deocamdată, întrucât chestiunea utilizării luciului de apă nu a fost reglementată. Curios fiind, am coborât lângă lac unde am văzut că firma care operează bărcile este cea despre am scris anul trecut că și-a instalat ilegal, într-o noapte, pontonul pe malul lacului și apoi a început să vândă bilete celor interesați să facă o incursiune cu barca. Fără nicio autorizație.
Deși, în urma semnalelor publice, autoritățile au acționat, în 2023, conform legii, iar firma a fost amendată și i s-a solicitat închiderea activității de pe Lacu Roșu, iată că a reînceput, din semnalele noastre, tot fără a avea vreo autorizație. Probabil ca să profite de zilele libere și de fluxul de turiști din această perioadă.
Parcul Național se face că nu vede, deși are de partea sa decizii de instanță atât ale Tribunalului Harghita, cât și ale Curții de Apel Tg. Mureș, care au respins acțiunile firmei menționate.
Care să fie explicația atunci? Oare să fie adevărat faptul că există niște interese ale unor lideri UDMR în zonă, iar numele unui fost secretar de stat UDMR la ministerul mediului are încă ecou? Acel fost secretar de stat a cărui soție lucrează la Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș…iar șeful Parcului execută doar ceea ce i se dă voie, că doar legea este facultativă, nu?
Poate acolo așa o fi, dar ne întrebăm: în Harghita mai există instituții care funcționează pentru aplicarea legii?

Citiți și Se amplifică semnalele că la Lacu Roșu se pregătește o lovitură gen Belina

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy