A Hargita megyei közrend és közbiztonság fenntartása és garantálása érdekében a május elsejei és az ortodox húsvéti ünnepek alatt végrehajtott intézkedések mérlege

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség

A Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség rendőrei a május 1-6. közötti ünnepek alatt teljesítettek szolgálatot

A minivakáció alkalmával, amikor a polgároknak munkaszüneti napjai voltak, a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség rendőrei szolgálatban voltak, és azonnal reagáltak a polgárok kéréseire, hogy ezt az időszakot ne befolyásolják negatív események.

Május első napjaiban, azaz 2024. május 1-6. között a rendőrök több mint 160 eseménynél avatkoztak be, amelyek közül több mint 140-et a polgárok jelentettek a 112-es egységes segélyhívószámon keresztül, 16 bejelentést pedig más módon tettek, amelyek közül 97-et megerősítettek.

Ebben az időszakban a rendőrök több mint 70 szabálysértést állapítottak meg különböző törvényi rendelkezések megsértése miatt, mintegy 420 bírságot szabtak ki, összesen 193 785 lej értékben, 43 vezetői engedélyt vontak be, ebből 7-et a megengedett sebességhatár túllépéséért, 9-et alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetésért, 27-et pedig egyéb közlekedési szabálysértés miatt vontak be.

22 esetben a jármű forgalmi engedélyének visszavonását is elrendelték. 

A tevékenységek során a rendőrök több mint 680 személyt igazoltattak, 348 járművet ellenőriztek és több mint 220 személyt vizsgáltak meg a készülékkel.

Szintén ebben az időszakban 2 személyt vettek őrizetbe a rendőrök.

A Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség rendőrei továbbra is szolgálatban lesznek, hogy a megyében optimális rend és biztonság uralkodjon!

A Hargita megyei katonai tűzoltók bevetései a húsvéti és május elsejei ünnepek alatt

A húsvéti ünnepek alatt a megye katonai tűzoltói minden nap szolgálatban voltak. Április 30. és május 7. közötti időszakban 54 segélyhívást regisztráltak a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége szintjén, ebből 46 esetben orvosi segítséget kértek. Így a SMURD mentősök 5 gyermeknek és 41 felnőttnek nyújtottak szakképzett elsősegélyt, akik a 112-es egységes segélyhívó számon kértek segítséget.

A húsvéti ünnepek alatt a Hargita megyei tűzoltók öt tűzeset oltásánál, nyolc közúti baleset áldozatainak mentésénél avatkoztak be, akiket a SMURD személyzete orvosi ellátásban részesített, majd kórházba szállítottak, valamint három közúti eseményen a tűzvédelmi intézkedések biztosításánál.

A fenti időszakban a katonai tűzoltók öt tűzeset oltásánál léptek fel, egy lakás konyhájában Székelyudvarhelyen, háztartási melléképületekben Csíkszentlélek és Csíkszentmárton településeken, egy utcai szemetesben Csíkszeredában, valamint egy száraz növényzet ellenőrizetlen égésénél, amely mintegy 0,3 hektárnyi területet érintett Csíkmindszent településen. Szerencsére áldozatok nem voltak, csak jelentős anyagi kár keletkezett.  

A tűzmegelőzési intézkedések be nem tartásából adódó események megelőzése szintén prioritás volt intézményünk számára.

A Megelőzési Felügyelőség szakemberei megelőző ellenőrző és tájékoztató bevetéseket végeztek a megye turisztikai létesítményeiben és kegyhelyein, hogy azonosítsák és megszüntessék a tűzesetek és egyéb konkrét szabálytalanságok lehetséges okait. Szerencsére a vallási szertartások során nem történt negatív esemény. Mivel a kedvezményezettek biztonsága a legfontosabb, az elkövetkező időszakban is folytatódnak az ilyen akciók a turisztikai és szabadidős létesítményekben, a kereskedelmi helyiségekben és más célkategóriákban.

Ugyanebben az időszakban 28 RO-Alert figyelmeztetést küldtek medve jelenléte miatt Farkaslaka, Szentábrahám, SIménfalva, Lövéte, Székelykeresztúr, Csíkszereda és Maroshévíz településeken.

Az Országos Vészhelyzeti Készültségi Platform – fiipregatit.ro és a DSU mobilalkalmazás alapvető eszközök a polgárok tájékoztatásában és felkészítésében a vészhelyzetekre.

Látogasson el a www.fiipregatit.ro weboldalra, és töltse le az ingyenes DSU mobilalkalmazást az AppStore-ból vagy a Google Play-ről, hogy többet tudjon meg arról, mit kell tenni vészhelyzet előtt, alatt és után.

Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség

A munka ünnepe és a húsvéti ünnepek normális körülmények között zajlottak, Hargita megyében semmilyen különleges helyzetet nem regisztráltak.

Ebben az időszakban mintegy 100 csendőr volt jelen az utcákon, akik önállóan és a Belügyminisztérium más intézményeivel együttműködve hajtották végre a közrend és a közbéke biztosítását célzó feladatokat.

A tusnádfürdői, hargitafürdői, gyilkostói, borszéki és parajdi hegyicsendőr állomások csendőrei a saját illetékességi területükön, a turisztikai üdülőhelyeken és a hegyi ösvényeken voltak jelen, hogy megakadályozzák a társadalomellenes cselekményeket és segítsenek a rászorulóknak.

Az ebben az időszakban végrehajtott bevetések során mintegy 175 személyt igazoltattak és 3 szankciót alkalmaztak.

Szankciókat szabtak ki koldulásért, verekedésért és egyéb erőszakért, valamint állatok felügyelet nélkül hagyásáért.

A Hargita Megyei Csendőrség köszönetet mond minden polgárnak, aki úgy döntött, hogy ebben az időszakban felelősségteljesen vesz részt a nyilvános eseményeken, és arra biztatja őket, hogy szükség esetén kérjék a támogatásunkat.

Hargita Megyei Drogprevenciós Központ

A május 1-jei és a húsvéti ünnepek alatt a kábítószer-ellenes szakemberek a kábítószer-fogyasztással és -függőséggel kapcsolatos tájékoztatás, értékelés, tanácsadás és szakszerű segítségnyújtás konkrét tevékenységét végezték a nagy nyilvánosságot megmozgató, országszerte zajló rendezvények során.

A fesztiválok résztvevői is részesültek ezekben a napokban szakszerű tájékoztatásban és tanácsadásban, a drogprevenciós, értékelő és tanácsadó központok gondozásában lévők pedig szakszerű támogatásban és folyamatos segítségnyújtásban részesültek.

Ugyanakkor a forródróton 21 személyt tanácsoltak a kábítószer-ellenes szakemberek, és tájékoztatást kaptak a Nemzeti Drogellenes Ügynökség által kínált szolgáltatásokról.

Meg kell említeni, hogy a kábítószer-ellenes szakemberek integrált rendszerben, a Belügyminisztérium más struktúráival együtt tevékenykedtek.   

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik úgy döntöttek, hogy biztonságban töltik ezeket a szabadnapokat, és biztosítjuk őket arról, hogy az elkövetkező időszakban is folytatjuk a drogprevencióval és a kábítószer-használat és -függőség elleni integrált segítségnyújtással kapcsolatos tevékenységeket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy