Nagy teljesítményű ellátás: új generációs terápiás ágyak Szentegyházán

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A súlyos és életveszélyes állapotú betegek ápolásához szükséges modern terápiás ágyakat állítottak szolgálatba a Szentegyházi Egészségügyi Központban.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó szentegyházi egészségügyi létesítményben az elmúlt időszakban is folytatódott a felújítás, a saját forrásokat magán támogatássokkal is kiegészítve most a belgyógyászati osztály kapott új, antibakteriális padlót és fel is újították a kórtermeket. Ezekben már beüzemelték azt az öt ágyat, amelyet a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank révén, az Egészségügyi Minisztériumtól kapott a csíkszeredai kórház, és amelyek a betegellátás csúcstechnológiáját képviselik. Az egyenként 89 ezer lejbe kerülő ágyak nemcsak a betegek kényelmét szolgálják, hanem a gyógyulását is, távirányítóval lehet beállítani a beteg számára a diagnózis függvényében legelőnyösebb fekvőpozíciót, a felfekvések megelőzése és gyógyítása érdekében pedig be is lehet programozni a súlypont elhelyezését és a fekvőpozíció időközönkénti váltását.

A modern ágyakkal felszerelt, pillanatnyilag épp üres kórtermeket meglátogatta kedden este dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere, Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök és Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor. Sándor Ilona volt főnővér, aki nyugdíjasként továbbra is bedolgozik a szentegyházi létesítményben, a politikusok további támogatását kérte a központ számára és kihangsúlyozta az ott dolgozó csapat elhívatottságát.

Dr. Konrád Judit menedzser kijelentette, a Szentegyházi Egészségügyi Központ fontos a kórház számára és ezt jól bizonyítják az itt lezajlott beruházások, fejlesztések. „Gyakori, hogy ahol egy kis kórházat egy nagyobbhoz csatolnak, ott a kicsi elsorvad, megszűnik. Ebben a központban modern röntgenkészülék, a beteg kényelmét és gyógyulását maximálisan szolgáló új generációs betegágy, gyermekgyógyászati, nőgyógyászati és családtervezői szakrendelés van, lesz továbbá mammográf is” – mondta a menedzser.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felidézte, hogy a szentegyházi kórház megmentéséért, fejlesztéséért még 2008-ban egyezséget kötöttek a kórház akkori személyzetével. „Akkor azt kérte a főasszisztens, hogy viseljük gondját ennek a kórháznak. Én hittem ennek és azóta folyamatosan odafigyeltünk erre a külső egységre is, amely ma már korszerű szolgáltatásokat tud biztosítani. Itt Csíkszereda és Udvarhely között ennek a központnak helye van és a következő években is azon fogunk dolgozni, hogy még több szolgáltatásra, kivizsgálásra legyen helyben lehetőség” – mondta Borboly Csaba.

A jelenlévők meglátogatták a szentegyházi önkormányzat sikeres pályázata révén felújított modern gyermekgyógyászati részleget is, valamint az imagisztikai részleget, ahol a kórház által tavaly vásárolt ultramodern röntgengép működik és ahová nemsokára mammográf is kerül.

A Szentegyházi Egészségügyi Központban belgyógyászati és paleatív részleg működik, emellett járóbeteg rendelői rendszerben belgyógyászati, röntgen-, nőgyógyászati, családtervezői és gyermekgyógyászati vizsgálatok igényelhetők.  A családtervezői rendelés keretében pszichológiai tanácsadást is igénybe lehet venni és az országos méhnyakrák szűrési program keretében szűrővizsgálatokat végeznek.

A gyermekgyógyászati rendelés hétfőn és szerdán 8 és 12 óra között, pénteken 10 és 12 óra között zajlik. Nőgyógyászati és családtervezői rendelés hétfőnként 9-15 óra között van, röntgenvizsgálatok naponta 8-18 óra között, belgyógyászati járóbeteg rendelés pedig naponta 11-13 órák között érhető el. Előjegyzést igényelni a 0266 246016-os telefonszámon lehet.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy