„Nem akarunk kínai népművészeti hímzett inget!”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Június 24 az Ie Világnapja. A 2013-ban a „IA- La Blouse Roumaine” közösség vezetője által kezdeményezett Ie Világnapját évente megünneplik a világ több mint 100 városában, illetve Románia számos településén, beleértve Hargita és Kovászna megyét is.

A Gyergyótölgyesi Általános Iskola III. osztályos tanulói, Laurița Scoruș tanítónő vezetésével, büszkén mutatják be a nemzedékeken át öröklődő hímzett ingeiket a „Gyergyótölgyes megünnepli a hímzett inget” rendezvény keretében.

Június 20-án a Gyergyótölgyesi Községi Múzeumban kalákát tartanak, ahol tapasztalt hímzőnők adják át tudásukat az új nemzedéknek.

„Jó hír! Letesszük az Ie és a Hagyományos Textíliák Központjának alapjait itt Gyergyótölgyesen. Aki márkás mintákat szeretne, jöjjön Gyergyótölgyesre, megtanítjuk neki mi a divatos díszítés! És oklevelet is kapnak! Úgy vélem Gyergyótölgyes 5 éven belül az inghímzésből fog megélni… muszáj. Nagyon szeretnénk, hogy az Ie falujának nevezzenek. Ezen munkálkodunk.

Gyergyótölgyesen a fa tartotta el az embereket. A fa elfogyott, most több generáció megélhet a hímzett ingből. Nem kell a kínai. Vegyük ki a gyergyótölgyesi inget a tulipános ládából! Mutassuk meg ősi kincseinket a világnak”, szólít fel Cristina Timariu, gyergyótölgyesi tanácsos.

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy