Nyilvános pályázatot írtak ki a Hargita megyei hulladékgyűjtési, -szállítási és -átrakási tevékenységek koncessziós megbízására

0

Articol disponibil în: Magyar Română

„Annyit fizetsz, amennyit eldobsz” lesz az a gazdasági eszköz, amely a hulladékgyűjtési, -szállítási és -átadási tevékenységet végző üzemeltető kijelölésére irányuló közbeszerzési eljárás lezárását követően a Hargita megyében bevezetésre kerülő Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer működtetésének alapját képezi.

E tekintetben nyilvános pályázatot írtak ki, az ajánlatok benyújtásának határideje 2023. november 28., 12:00 óra, a szerződés becsült összértéke 498 377 605 RON, áfa nélkül.

A hirdetmény, valamint a pályázati dokumentáció a következő linken érhető el: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/pc-notice/v2/view/100020381 , a szerződés odaítélési szempontja az ár-érték arány.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, reméli, hogy ez lesz az utolsó lépés egy zöld, vonzó és környezetbarát megye felé.

A szerződés 8 éves időtartamra biztosítja a higiéniai szolgáltatások önkormányzatokra történő átruházására vonatkozó eljárás hatálya alá tartozó szolgáltatások folyamatos nyújtását, további 4 évvel történő meghosszabbítás lehetőségével, nevezetesen: a települési hulladék szelektív gyűjtése és szelektív szállítása Hargita megyében, a korondi és csíkszeredai átrakóállomások üzemeltetése és a hulladékok átadása a gyergyóremetei Integrált Hulladékkezelő Központba, a maroshévízi, gyergyószentmiklósi, balánbányai, korondi, csíkszeredai, székelykeresztúri, szentegyházi és csíkszentsimoni szelektív hulladékgyűjtő központok üzemeltetése.

A lakosság, amely a hulladékelszállítás szolgáltatásban részesül, csak az általa termelt mennyiség után fizet, amelyet a házhoz menő gyűjtés esetén a járműves gyűjtőrendszer mérlegel. A társasházak esetében a teljes keletkezett mennyiséget a lakástulajdonosi társulásoknak számlázzák ki.

A települési hulladék elkülönített gyűjtése a következő frakciók tekintetében történik: papír/karton hulladék, műanyag hulladék, fémhulladék, üveghulladék, a települési hulladék maradékanyag-kezelési rendszere, a települési hulladék biohulladék-kezelési rendszere, kizárólag a városi területeken.

Vidéki területeken a biológiailag lebomló hulladékot nem gyűjtik, de ösztönzik az egyéni komposztálást.

Minden egyes kukát chipes azonosító rendszerrel (RFID) látnak majd el, hogy nyomon lehessen követni a megye lakosságának hulladéktermelő szokásait.

Incze Csongor, Hargita megye menedzsere, a SIMD Hargita Községközi Fejlesztési Társulás elnöke elmondta, hogy ahhoz, hogy Hargita megyében hatékony legyen a hulladékgazdálkodás, meg kell változtatni a lakosság mentalitását a keletkező hulladék kezelésével kapcsolatban.

Ebben a tekintetben, miután lezárult a „A Hargita megyei települési hulladékgyűjtési és szállítási tevékenységek irányításának koncessziós átruházása, valamint a korondi, csíkszeredai átrakóállomások, valamint a maroshévízi, gyergyószentmiklósi, balánbányai, korondi, csíkszeredai, székelykeresztúri, szentegyházi és csíkszentsimoni szelektív hulladékgyűjtő központok üzemeltetése” elnevezésű szerződés odaítélési eljárása, tudatosítási és oktatási kampányok indulnak a közigazgatás, az üzemeltető és a felhasználó kockázatainak minimalizálása érdekében.

„A megyei tanács döntése jó döntés volt, mert nem tettünk eleget a Bukarestből érkező utasításoknak, ultimátumoknak, hiszen országszerte tapasztalható, hogy ahol kapkodtak, nem készültek fel eléggé, ott gondok vannak, és sok megye, város az elmúlt években megtelt hulladékkal. Nekünk Hargita megyében volt és van olyan cégünk, amelyik ezeket a szolgáltatásokat nyújtja, és elmondhatjuk, hogy a megye nem telt meg hulladékkal. Sajnos az összes jogszabály, ami nagyon sokszor változott, arra kényszerített minket, hogy átgondoljuk, átértékeljük, újratervezzük ezt a szolgáltatást, de az egyik leghatékonyabb szolgáltatás lesz, tehát azt fizeted, amit kidobsz, Hargita megyében ezt fogjuk tudni megvalósítani. A lakosság tudatosságát is növelnünk kell majd, hogy a háztartási hulladékot szelektíven gyűjtsék, és ne máshová dobják. Azon kevés megyék közé tartozunk, amelyeknek minden évben lesz bevételük is, mert sok megye nem pályázott forrásokra a gépekhez, átrakóállomásokhoz, önkéntes hozzájáruláshoz, körülbelül 1 millió euróhoz, amit tudatosságra és rendszerekre fogunk fordítani. Remélem, hogy pályázatot tudunk majd kiírni, mindenféle vita nélkül. Hosszú időbe telt a projekt megvalósítása, de nem veszítettünk semmit. Remélem, hogy komoly, profi pályázók lesznek, akik 8 évig partnereink lesznek” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy