Új fejezethez érkezett a csíkszeredai önkormányzat iskolai mentálhigiénés programja

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csíkszereda Városháza mentális egészségvédelmi programja az iskolákban új fejezethez érkezett. Az Áradat Egyesület szakmai irányításával kidolgoztak egy, az iskolai környezetben alkalmazható eszköz- és módszertancsomagot a fiatalok öngyilkosságának megelőzésére, amely minden iskola számára elérhető lesz.

Csíkszereda Városháza vezetőségének fontos feladata, hogy támogassa azt a folyamatot, amellyel a város oktatási intézményei szembenéznek napjaink intenzív mentálhigiénés kihívásaival. A két évvel ezelőtt elindított iskolai mentálhigiénés program segít ellensúlyozni a mai társadalmunkban megnövekedett mentális terhelést az oktatási intézményekben.

E program részeként, az Áradat Egyesület munkatársainak jóvoltából tegnap újabb lépést tettek angyermekek lelki jól-létének támogatása érdekében. Az Áradat Egyesület A remény támogatása SOS helyzetekben címmel szakmai napot szervezett az öngyilkosság megelőzésére összeállított módszertan bemutatása érdekében. A szakmai nap témája az önpusztítás jelensége, az öngyilkosság prevenciója volt. Napjainkban ugyanis a fiatalság fokozottabb kihívásoknak van kitéve, amelyek a koronavírus-világjárvány idején még jobban felerősödtek. A május 14-én bemutatott iskolai prevenciós program a csíkszeredai önkormányzat megrendelésére és támogatásával valósult meg, és egy több éves szakmai egyeztetés eredménye.

A szakmai napon az önkormányzat részéről Sógor Enikő nyitotta meg a beszélgetést, majd Simó Irma, az Áradat Egyesület vezetője és munkatársai, valamint Köllő Ildikó filmrendező bemutatták a frissen kidolgozott módszertani eszközöket, a telefonos lelkisegély szolgálat működését a különböző intézményekből meghívott szakembereknek.

„A fiataljaink nem állnak jól, a statisztikák és a helyi tapasztalataink is azt mutatják, hogy egyre több az iskolai színtéren megjelenő lelki működési zavarra utaló tünet (dohányzás, alkohol és szerfogyasztás, testi, verbális, online térben való bántalmazás, önkárosítás, öngyilkosság, iskolaelhagyás stb.). Egyre több a szorongó, depresszív, frusztrált, érzelmileg küszködő gyermek, fiatal. Az iskolák, az iskolapszichológusi, tanácsadói hálózat pedig gyakran eszköztelen, kapacitáshiánnyal küzd”- vázolta a fő problémát Sógor Enikő, alpolgármester.

A frissen elkészült öngyilkosság-megelőzési program alappillére egy megoldásközpontú kisfilm, amelynek készítője Köllő Ildikó filmrendező, szakmai irányítója pedig Tőke-Mátéffy Noémi pszichológus. A film címe „Segítséget kérni erő!”, több prblémahelyzetet dolgoz fel, stratégiákat kínálva a megoldásukra.

A kisfilm elérhető az Áradat Egyesület Youtube csatornáján, a következő linken: https://youtu.be/W20S7hwYewk?si=ajjBEuspQ9NWWwmx.

A filmhez kapcsolódik a Segítséget kérni erő! Mentális életmódváltás című módszertani eszköz, amelyet Tankó-Molnár Emőke iskolapszichológus és Balázs Brigitta kommunikációs szakember mutatott be. Az eszköz célja a krízishelyzetek feldolgozási módozatainak elősegítése – ez elsősorban fiataloknak, pedagógusoknak, de szülőknek is rendkívül hasznos lehet.

  • fotó și információ: Csíkszereda Városháza sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy