Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Zöld ajándékkal várják Ferenc pápát a csíki közbirtokosságok

A Csíki Közbirtokosságok Szövetsége, a Csíki-medence közbirtokosságainak és erdőtársulásainak legnagyobb részét tömörítő egyesület, az idei erdősítési programját Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának tiszteletére ajánlja fel, szimbolikus ajándékképen a természet iránti felelősségre és felelős gazdálkodásra intő Szentatyának. A Közbirtokosságok Szövetsége idén 122 ha területet erdősít, 646 ezer csemete elültetésével.

Ferenc pápa számos megszólalásában, illetve Laudato  si’ kezdetű enciklikájában is hangsúlyozta „az emberiség és környezete közötti szövetségre” irányuló viselkedésformákra való nevelést: „a műanyag és a papír használatának kerülése, a vízfogyasztás csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés, csak annyit vásárolni, főzni, amennyit ésszerűen meg tudunk enni, a többi élőlénnyel való gondoskodó bánásmód, a tömegközlekedés vagy a közös járműhasználat gyakorlata, a faültetés, a felesleges világítás kikapcsolása…”

E kijelentés alapján úgy gondoljuk, hogy Ferenc pápa többre fogja értékelni, mint bármely anyagi gesztusunkat, ha a környezetünkkel megfelelően viselkedünk, és a jövő generációira gondolva használjuk őket, és arra törekszünk, hogy „legyünk a világ védelmezői és nem rablók, a szépség misszionáriusai, nem a szennyezésé és a pusztításé! ”(Ferenc pápa: Ima a földért).

Ugyanakkor azt szeretnénk, ha minden egyházközség, plébánia a Szentatya érkezését megelőzően ültetne egy fenyőt vagy más fát az egyház vagy plébánia udvarába, vagy egy másik megfelelő helyre.

Tegyék ezt a Szentatya környezetvédelemről szóló tanítása fényében. Bátorítsuk a faültetésre összegyúlt híveket egy rövid prédikációval, vagy egy rövid felolvasással a Laudato si enciklikából, legyünk humánusabbak a teremtett világgal. Ez az elültetett fenyő emlékeztessen minket Ferenc pápa látogatására és tanítására.

Jó néven veszünk Róma püspökének szánt minden ajándékozási ötletet, amelyen keresztül saját közösségünk megújulását keressük. Például beteglátogatás, ajándékkészítés szegény családok részére, szükségben levő gyermekek megsegítése. Érezze meg mindenki, hogy ünnepre készülünk.

Tudunk a többi kezdeményezésről is: rajz és költői verseny. Ezeket is figyelembe vesszük. Kérjük, küldjenek egy rövid dokumentációt ezekről a kezdeményezésekről, néhány fényképet és egy rövid leírást. Mindezeket összegyűjtjük és átadjuk a Szentatyának. A Pásztor érezni fogja, hogy a nyáj él, és minden tanítása életre kel, a remény megújul.

A dokumentációkat a következő címre lehet küldeni: ajandekfa@pontifex.ro

pontifex.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.