Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az RMDSZ által javasolt, Erdélyt érintő és a 2019-es költségvetésbe foglalt javaslatok

Sajtóközlemény

A 2019-es államháztartásról folytatott konzultációk és parlamenti viták során az RMDSZ Erdély számára fontos projektek sorozatának támogatását kérte és kapta meg. A Szövetség jogalkotói ezért a törvény elfogadása mellett szavaztak.

Több mint 80 millió lej modern kórházakra

Az erdélyieknek modernebb kórházaik lesznek. A kormányzó koalíciós pártokkal folytatott konzultációk során az RMDSZ több mint 80 millió lejt sikerült elkülöníttetnie több erdélyi kórház modernizálására és megfelelő felszerelésére:

 • 15 millió lejt a zilahi kórház korszerűsítésére és eszköztárának bővítésére;
 • 22,5 millió lejt kap a marosvásárhelyi megyei kórház sürgősségi betegellátó osztálya (8 millió lej a szaktárca saját fejlesztési költségvetésébe kerül bele), valamint a megyei kórház modernizálására (14,5 millió lej);
 • 12,7 millió lejt a Sepsiszentgyörgyön működő sürgősségi megyei kórház modernizálására, valamint az orvosi berendezések és eszköztár bővítésére;
 • 30,6 millió lejt kap a Csíkszeredában működő sürgősségi megyei kórház modernizálásra, valamint az orvosi berendezések és eszköztár bővítésére.

2,6 milliárd lej családorvosi rendelőknek

Az RMDSZ-nek sikerült 438 lejjel növelni a szakminisztérium által eredetileg javasolt költségvetést. Most ez a költségvetés 2,625 milliárd lej, ami az utóbbi két évben 48,3%-os növekedést jelent.

Majd 35 millió lej az erdélyi repülőterek korszerűsítésére és építésére

Az RMDSZ elérte 11 millió lej elkülönítését a marosvásárhelyi reptér munkálataira, és 23 millió lejt a brassói repülőtér építésére, ez utóbbi az RMDSZ és PSD közös lépéseinek eredménye. Kovászna és Brassó megye 10, illetve 13 lejjel járul hozzá a költségekhez.

 

1,2 milliárd lej az erdélyi autópálya építésére, valamint megyei és helyi utak javítására

A kormánykoalícióval folytatott egyeztetések eredményeként sikerült elérni, hogy a kormány az utóbbi 29 évben először biztosítsa szükséges pénzalapokat a 2019-re betervezett autópályák építésére az állami költségvetésből.

 • 538 millió lejjel többet az észak-erdélyi autópálya megépítésére. Az RMDSZ munkájának eredményeként négyszeresére emelték az eredeti tervhez képest az észak-erdélyi autópálya építéséhez szükséges pénzalapot.
 • 38 millió lejjel többet a Marosvásárhely- Jászvásár közötti autópálya építéséhez szükséges dokumentáció előkészítésére,
 • 165 millió lejjel többet a Lugos- Déva útszakasz megépítésére,
 • 17,5 millió lejjel többet a Nagyszeben- Fogaras útszakasz tervezésére,
 • 178 millió lejjel többet a Torda- Szászsebes útszakasz megépítésére,
 • 300 millió lejjel többet a megyei és helyi utak karbantartására.

A gyermeknevelési pótlékot 150 lejre emelték, két éves korig pedig 300 lejre

Az RDSZ- szavazatok döntő szerepet játszottak a javaslat elfogadásában, amely szerint az állami költségvetésben idén 2,13 milliárd extra lej szerepel a gyermekek támogatására. Így a 2 évesnél idősebb gyermekek után járó juttatás 150 lejre emelkedik, 2 éves korig 300 lej.

Egy kiszámítható és fenntartható társadalombiztosítási költségvetésre szavazott az RMDSZ

 

A parlament ülése az éves társadalombiztosítási költségvetést is megszavazta. Az RMDSZ következetes, kiszámítható és egy jól működő szociális rendszert elősegítő költségvetésre szavazott.  A ma elfogadott társadalombiztosítási költségvetés közelebb viszi Romániát az igazságos és méltó nyugdíjazási rendszer bevezetéséhez, forrásokat biztosít azokra a szociális szolgáltatásokra, amelyekből százezrek mindennapi élete függ. Az RMDSZ hangsúlyozza a szociális referenciaérték aktualizálásának szükségességét, mert 2008 óta nem történt módosítás ezen a téren.

Több mint 51 millió lej modern könyvtárakért és oktatási intézményekért

 • Szatmárnémetiben a megyei könyvtár új épületbe költözhet, mert az RMDSZ-nek sikerült 12 millió lejt elkülöníteni egy új székhely vásárlására.
 • Bihar megyében az RMDSZ által kezdeményezett és elindított kisvárosokban tanuszodákat létesítő program támogatására idén közel 36 millió lejt különített el a Szövetség az állami költségvetésből. Sepsiszentgyörgy önkormányzatának további 1 millió lejjel egészítik ki költségvetését a multifunkcionális sportkomplexum megépítésére. Ez azt jelenti, hogy idén az RMDSZ közbenjárására 2,5 millió lejt fordíthatnak erre a beruházásra.
 • a 2019-es állami költségvetésből a kormány egymillió lejt fordít a Kolozsváron létrehozandó, kisebbségi oktatás fejlesztését szolgáló Országos Értékelési és Vizsgáztatási Központ létrehozására, és a Neveléstudományi Intézet kisebbségi irodájának csíkszeredai létrehozására.

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.