Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

„Olvasási kihívás- Román nyelv és irodalom… másként”, egy újabb sikeres kiadás

 

 

Több közéleti személyiség is elfogadta idén is a Hargita Megyei Tanfelügyelőség kihívását, hogy az olvasás népszerűsítésének modellje legyen az Országos Olvasásnap alkalmából megvalósuló projekt keretében.

A tevékenység mind román, mind magyar tagozatos, általános és líceumi diákoknak szólt.

Több, megyei és országos szinten is ismert Hargita megyei közéleti személyiség vállalta a kihívást, hogy népszerűsítse az olvasást: Novák Eduárd sportminiszter, Tófalvi Éva egykori biatlonista, Petru Cătinean pap, Bogdan Colceriu , a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség tisztje, Demeter Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetője, Fazakas Szabolcs rajzfilmrendező, Magyari Tekla újságíró, egy megyei ásványvízgyár igazgatója, Radu Lăzăroiu, ill. Bogdan Oprea siklóernyős.

Az egyetlen vendég, aki nem vett részt a rendezvényen, bár szerepelt a programban, Eduard Novák sportminiszter volt.

A projekt kezdeményezője, Manuela Nicoleta Stîngă, román nyelv és irodalom szakos tanfelügyelő a rendezvény elején kijelentette, hogy a tavalyi kiadás minden várakozást felülmúlt.

„A kollégáim, román nyelv és irodalom szakos tanárok támogatása és a diákok részvétele az az érv, ami miatt idén is javasoltam egy román nyelv és irodalom órát…másként “- mondta Manuela Nicoleta Stîngă.

A megye szinte valamennyi iskolája részt vett a Hargita Megyei Tanfelügyelőség projektjében, több ezer diák figyelte online két órán keresztül a vendégek által javaslatait olvasnivalóra.

Azoknak a diákoknak, akik kihívást éreztek egy adott könyv/vendég miatt, 30 nap áll rendelkezésükre, hogy szabadidőben elolvassák. Az olvasás magyar nyelven is elvégezhető.

A diákok román nyelven, kézzel írnak egy levelet annak a meghívottnak, aki kihívta őket a felolvasásra, és tartalmazza azokat az indokokat, amelyek miatt a diák kihívást érez az olvasásra, valamint a kérdéses könyvről alkotott véleményét.

A leveleket a román nyelv és irodalom szakos tanárok beszkennelve eljuttatják a Hargita Megyei Tanfelügyelőséghez, az esemény szervezője kiosztja a meghívottak között, attól függően, hogy kinek szólnak az egyes levelek.

A meghívottak legfeljebb három levelet választanak, a szervezőnek megküldve a tanulók nevét, osztályát és tanárát.

A kiválasztott diákok és koordináló tanáraik belépőjegyet kapnak egy székelyudvarhelyi élményfürdőbe.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.