Rendszabályok az adósságbehajtókra nézve

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Szeptember 30-án lép érvénybe az 52/2016-os sürgősségi kormányrendelet, mely szerint az adósságbehajtók nem fenyegethetik, zaklathatják, illetve nem részesíthetik durva bánásmódban az adósokat. Tilos az adósokat a munkahelyükön megkeresni, valamint 20:00- 09:00 óra közt felkeresni. Továbbá az adósságbehajtók nem léphetnek kapcsolatba csak az adós személy törvényes örököseivel, ezek ügyvédjével vagy az általuk felhatalmazott személlyel, illetve az adós személlyel, ügyvédjével vagy az általa felhatalmazott személlyel.

Az adósságbehajtók nem folyamodhatnak zaklatáshoz, durva bánásmódhoz, megfélemlítéshez, erőszakhoz, testi- lelki sértéshez az adós személye vagy ennek családtagjai ellen. Nem függeszthetnek ki az adós személy lakása ajtajára értesítést, felszólítást, figyelmeztetést az adóssággal kapcsolatban, nem igényelhetnek jutalékot, kamatot, büntető kamatot, sem behajtási illetéket, ami egyébként törvénytelen.

A fenti rendelkezések be nem tartása esetén 10.000- 80.000 lej közötti büntetés róható ki. Ha lakáshitelről van szó a büntetés 20.000-től 100.000 lejig terjed.

Az adósságbehajtóknak figyelmeztetniük kell a polgárokat, hogy jogukban áll az adósság létezése és összege ellen óvást emelni, amelyet az értesítés kézhezvételétől számított 30 naptári napon belül lehet benyújtani. A válasz megérkezéséig tartó időszakban az adósságbehajtóknak tilos bárminemű adósságbehajtási tevékenység gyakorlása, ellenkező esetben a fent említett büntetések róhatók ki.

A sürgősségi kormányrendelet értelmében 2017 január elsejétől csak az országos Fogyasztóvédelmi Hivatalnál nyilvántartott adóbehajtók gyakorolhatnak törvényesen adósság visszaszerzési tevékenységet.

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy