Robotizált korai gyerekfejlesztés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Öt új szakterület lesz elérhető egy újabb nyertes pályázatnak köszönhetően

Az ambuláns rendelés infrastruktúrájának fejlesztése volt a Hargita Megyei Tanács alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál január 19-én tartott sajtótájékoztató témája.

Konrád Judit, a kórház menedzsere megosztotta a jelenlévőkkel egy projekt elnyerésének örömét az Országos Helyreállítási Program pályázatán, úgy értékelve, hogy a projekt megvalósítása után elérhető orvosi és laborszolgáltatások révén a betegek olyan egészségügyi ellátásban részesülnek, amelyhez még a szomszédos megyékben sem lehet hozzájutni. Ugyanakkor kiemelte a szakambulanciák fejlesztésének fontosságát, amelyeken keresztül a kórházat és a betegeket egyaránt segítik, támogatják.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy véli, hogy a projekt elnyerésével megerősödhet a járóbeteg-ellátási kapacitás.

„Úgy tűnik, hogy miután sikerült új szakorvosokat idevonzani, sikerült a megfelelő eszközöket beszerezni, a diagnosztikához használt eszközök nemzetközi színvonalúak, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház erős pontja lesz a járóbeteg-szakrendelő. Nagyon örvendetes, hogy nemcsak a diagnózis és a kezelés, hanem a forrásbevonás terén is megerősítette kapacitását a kórház” – nyilatkozta a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Vitos Attila orvosigazgató elmondta, eljött az idő, hogy az infrastuktúra is megfeleljen a minőségi orvosi tevékenység feltételeinek.

A kórház projektcsapata és az orvosi csapat röviden ismertette a projektet és a főbb eszközöket, amelyeket a rendelők felszereléséhez vásárolnak.

A projekt alapvető célja a járóbeteg és a kórházi alapellátáshoz való hozzáférés javítása az elsődleges kórkép diagnosztizálásán és nyomon követésén keresztül.

Öt új szakterületettel bővül a szolgáltatások skálája, amelynek köszönhetően a marosvásárhelyi kórház mellett az élvonalba kerül a csíkszeredai kórház is: beültethető szívsebészeti eszközök szükségességének felmérése, fizioterápiás és balneológiai rehabilitáció, táplálkozás és dietetika, altatás utáni és intenzív ellátás, biokémiai és genetikai laboratórium.

A projekt összértéke több mint 14 millió lej, célja legalább harminc rendelő, vagy egyéb, ambuláns orvosi segítséget nyújtó közintézmény felszerelése.

A projekt haszna, hogy a betegeknek nem kell elutazni a térségből állapotuk diagnosztizálására és kezelés érdekében.

A pályázatból több készüléket vásárolnak, köztük CBCT röntgen készüléket, nagy teljesítményű folyadékkromatográfia készüléket, elektrokardiográfot, betegellenőrző monitort, defibrililátort, hordozható és fix ultrahang készüléket, egy teljes mozgás koordinációs gépsorozatot, a veleszületett vagy szerzett neuromuszkuláris betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációjához.

A projekt megvalósításának időtartama 14 hónap, határideje 2024. november 30.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy