A PRO DEEE Koalíció a Környezetvédelmi Minisztériummal együtt figyelemfelkeltő kampányt indít

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A PRO DEEE KoalícióE, amelynek keretében az ECOTIC alapító tag, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal közösen tájékoztató és figyelemfelkeltő kampányt indított: Adja le meghibásodott elektromos és elektronikus berendezéseit újrahasznosításra!

A kampány üzenete arra összpontosít, hogy a lakosságot a helyes és konkrét megoldások felé irányítsa az elektromos hulladékok újrahasznosításra történő leadás során. Az elektromos hulladékkal kapcsolatos minden információ és az országszerte elérhető kijelölt gyűjtőpontok térképe megtalálható a www.recicleazadeee.ro weboldalon. Az újrahasznosítási térkép a Viitor Plus környezetvédelmi civil szervezet által kifejlesztett projekt.

A kampánynak szentelt reklámot a Nemzeti Audiovizuális Tanács is jóváhagyta, és úgy döntött, hogy felkéri az országos, helyi és regionális audiovizuális médiaszolgáltatókat, hogy 6 hónapon keresztül támogassák a videó- és hangreklám sugárzását. A reklám itt megtekinthető.

Mi az elektromos hulladék?

Az elektromos és elektronikus berendezések kategóriájába tartozik minden olyan tárgy vagy termék, amely elektromos áramra vagy akkumulátorra csatlakoztatva működik, és amikor már nem használható vagy nem javítható, elektromos és elektronikus hulladékká válik, és az újrahasznosítás körforgásába kell kerülnie az erre a célra kijelölt gyűjtőhelyeken leadva vagy az Ön otthonából az erre felhatalmazott gyűjtők által összegyűjtve. Gyűjtőpontok az elektro-IT üzletekben, hipermarketekben és a helyi hatóságok által működtetett gyűjtőpontokon/központokban találhatók.

Mi történik, ha az elektromos és elektronikus hulladék nem kerül az újrahasznosítási folyamba?

Ha az elektromos és elektronikus hulladékot nem megfelelően gyűjtik, akkor azok nem a hulladékkezelő és -újrahasznosító üzembe, hanem a hulladéklerakókba vagy a hulladékáramba kerülnek. A városok külterületein a levegőnket és a környezetünket mérgező fekete füstöt az elektromos berendezések, például a kábelek és egyéb berendezések elégetése is okozza. Az elektromos és elektronikus hulladéknak az informális hulladékáramba kerülése a lakosság nem megfelelő magatartásának következménye, amely károsítja a környezetet, a lakosság egészségét (a veszélyes anyagokat tartalmazó berendezések nem megfelelő kezelése révén). Emellett értékes erőforrások vesznek el, amelyeket megfelelő újrahasznosítással meg lehetne javítani, újrafelhasználásra előkészíteni vagy vissza lehetne juttatni a termelési körforgásba.

Az elektronikus hulladék európai szintű helyzete

2022 végén az Európai Bizottság arról számolt be, hogy az Európában ártalmatlanított elektromos és elektronikus berendezések csaknem felét nem gyűjtik és hasznosítják megfelelően. A mobiltelefonok begyűjtési aránya a jelentések szerint kevesebb mint 5%, és a becslések szerint 700 millió használaton kívüli és használhatatlan mobiltelefon van az uniós háztartásokban. Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak nagy része észrevétlenül marad, mivel a fogyasztók – ha nem egyszerűen megmentik a tárgyakat az esetleges újrafelhasználás céljából – gyakran a háztartási hulladékkal együtt dobják ki az olyan tárgyakat, mint a vízforralók, kenyérpirítók, elektromos fogkefék, e-cigaretták, kábelek, USB-k, elemmel működő játékok.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy