Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Romák Nemzetközi Napja, 2016 április 10, Szenterzsébet

,,Avias o ges amaro

Rromano ges barvalo

O rromen bakren chinena

Rromano ges von kerena

Ko sekon kher,ziya sunen

E , chavore chelen

Andar o saste chena

Savoren te akharas

Te miken o gage amen,

Te das duma akana amen!

2016 április 10-én a „Gi Rromano” Egyesület rendezésében került sor a Romák Nemzetközi Napjának megünneplésére Szenterzsébeten.

1971 fontos évszám a romák történelmében ugyanis ekkor tartották Londonban az első Nemzetközi Roma Kongresszust, amelyen a világ minden részéről jelen voltak a roma küldöttek. Itt ismerték el a romanit hivatalos nyelvként, meghatározták a himnuszt és kikiáltották az április nyolcadikát Nemzetközi Roma Napnak.

Romániában ezt a napot 2006-ban ismerték el hivatalosan. Azóta minden évben megünnepeljük ezt a napot az előítéletek és sztereotípiák ellenére, nem veszítettük el identitásunkat, megőrizzük és becsüljük őseink örökségét.

Ebben a szellemben sikerült idén is roma, román és magyar anyanyelvű diákokat táncra, éneklésre és szavalásra összehívni. A gyerekek a tolerancia, a multikulturalizmus üzenetét közvetítették, annak bizonyítékaként, hogy a Hargita megyei roma közösség kulturálisan és nyelvileg is megnyilvánul és egyenrangú, tisztelt partner szeretne lenni.

Remélem, hogy a mai nap jelzésértékű volt a roma közösség számára, különösen a fiataloknak, akik bátran fel kell vállalják roma identitásukat és bebizonyítsák, hogy mintapolgárai lehetnek ennek az országnak és Európának, tisztelve törvényeit és értékeit, ezáltal megváltoztatva a rólunk sokszor kialakult negatív képet.

A nemzetiségeknek nem lehetetlen együtt élni! És a gyerekek azok, akik képesek megváltoztatni a felfogásokat ezen a téren. Ennek bizonyítéka a román, roma és magyar gyerekek számos kiállított rajza, amelyekkel a „Cigányok legendája” nevű rajzversenyen részt vettek.

Köszönöm minden egyes óvónőnek, tanítónak és tanárnak, akik megértették szándékunkat és üzenetünket.

Ezúton szeretném megköszönni a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az újszékelyi Polgármesteri Hivatal és Önkormányzat és minden nagyszívű ember támogatását a rendezvényünk megvalósításában.

Prof. Core Maria, a „Gi Rromano” Kulturális Egyesület elnöke.
Un comentariu la “Romák Nemzetközi Napja, 2016 április 10, Szenterzsébet

  1. mihai precup

    Este un exemplu de reusita, care arata ca este posibil acest lucru, aici, in judetul Harghita. Din pacate, desi oamenii, in marea lor majoritate stiu si aplica acest lucru, politicienii nu doresc ca acest lucru sa fie recunoscut public pentru ca ei ar ramane fara obiect. Acesti politicieni locali si-au construit cariera pe invrajbirea oamenilor, indiferent de etnie. Alte idei, in sprijinul oamenilor, sa faca locuri de munca, sa aduca prosperitate si siguranta nu au avut si nici nu vor avea. Timpul lor a trecut. Chiar daca nu vor sa recunoasca, ei, acesti politicieni, sunt sortiti esecului pentru ca oamenii ii stiu cu adevarat cum sunt: falsi, lipsiti de cinste.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.