Romák Nemzetközi Napja, 2016 április 10, Szenterzsébet

0

Articol disponibil în: Magyar Română

,,Avias o ges amaro

Rromano ges barvalo

O rromen bakren chinena

Rromano ges von kerena

Ko sekon kher,ziya sunen

E , chavore chelen

Andar o saste chena

Savoren te akharas

Te miken o gage amen,

Te das duma akana amen!

2016 április 10-én a „Gi Rromano” Egyesület rendezésében került sor a Romák Nemzetközi Napjának megünneplésére Szenterzsébeten.

1971 fontos évszám a romák történelmében ugyanis ekkor tartották Londonban az első Nemzetközi Roma Kongresszust, amelyen a világ minden részéről jelen voltak a roma küldöttek. Itt ismerték el a romanit hivatalos nyelvként, meghatározták a himnuszt és kikiáltották az április nyolcadikát Nemzetközi Roma Napnak.

Romániában ezt a napot 2006-ban ismerték el hivatalosan. Azóta minden évben megünnepeljük ezt a napot az előítéletek és sztereotípiák ellenére, nem veszítettük el identitásunkat, megőrizzük és becsüljük őseink örökségét.

Ebben a szellemben sikerült idén is roma, román és magyar anyanyelvű diákokat táncra, éneklésre és szavalásra összehívni. A gyerekek a tolerancia, a multikulturalizmus üzenetét közvetítették, annak bizonyítékaként, hogy a Hargita megyei roma közösség kulturálisan és nyelvileg is megnyilvánul és egyenrangú, tisztelt partner szeretne lenni.

Remélem, hogy a mai nap jelzésértékű volt a roma közösség számára, különösen a fiataloknak, akik bátran fel kell vállalják roma identitásukat és bebizonyítsák, hogy mintapolgárai lehetnek ennek az országnak és Európának, tisztelve törvényeit és értékeit, ezáltal megváltoztatva a rólunk sokszor kialakult negatív képet.

A nemzetiségeknek nem lehetetlen együtt élni! És a gyerekek azok, akik képesek megváltoztatni a felfogásokat ezen a téren. Ennek bizonyítéka a román, roma és magyar gyerekek számos kiállított rajza, amelyekkel a „Cigányok legendája” nevű rajzversenyen részt vettek.

Köszönöm minden egyes óvónőnek, tanítónak és tanárnak, akik megértették szándékunkat és üzenetünket.

Ezúton szeretném megköszönni a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az újszékelyi Polgármesteri Hivatal és Önkormányzat és minden nagyszívű ember támogatását a rendezvényünk megvalósításában.

Prof. Core Maria, a „Gi Rromano” Kulturális Egyesület elnöke.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy