„Románia ásványi hozománya” című kiállítás a csíkszeredai Olt és Felső-Maros Múzeumban

0

Articol disponibil în: Magyar

Mondhatnánk, hogy az ásványtan a geológia azon ága, amely az ásványok és kőzetek fizikai-kémiai tulajdonságaival foglalkozik, tanulmányozva azok felépítését, kristálymorfológiáját, keletkezését és kémiai kombinációs lehetőségeit, az a tudomány, amely a föld mélyén rejlő szépséggel foglalkozik, mert egyes kőzetek igazi ékszereket rejtenek magukban, színes és csillogó ékszereket. Nevezhetjük őket a föld ékköveinek.

A nagybányai „Victor Gorduza” Megyei Ásványtani Múzeum munkatársaival együtt meghirdeti a „Románia ásványi hozománya” című vándorkiállítást a csíkszeredai Olt és Felső-Maros Múzeumban, amely a 15. helyszín a kiállítás térképén.

A megnyitóra február 23-án 12 órakor kerül sor a múzeum székhelyén.

A kiállításon a Romániában először leírt ásványok, valamint hazánk legritkább és leglátványosabb ásványtársulásai szerepelnek. A Nagybányai Ásványtani Múzeum partnerei ebben a projektben a bukaresti (UB), kolozsvári (UBB) és Iași-i (UAIC) egyetemek, valamint a bukaresti Nemzeti Földtani Múzeum (MNG), ahonnan 41 ásványtani darabot kölcsönöztek. A projektben a Román Akadémia is részt vett, a néhai Gheorghe Udubașa akadémikus tudományos tanácsadásával.

A kiállítás 122 ásványtani mintát tartalmaz, amelyeket egyrészt tudományos szempontok alapján választottak ki, egyrészt olyanokat, amelyeket először írtak le Romániában, vagy amelyek jellemzőek a nemzeti területre, másrészt muzeográfiai szempontok alapján, beleértve esztétikai, vizuálisan kellemes, a látogatót gyönyörködtető mintákat.

A kiállítás 2024. június 12-ig látogatható.

Cosmina Marcela Oltean

Fotó: „Victor Gorduza” Ásványtani Múzeum(Nagybánya)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy