Szlovákiában gyártott, medvebiztos kukákat helyeztek ki Tusnádfürdőn

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tusnádfürdő arra készül, hogy az emberi közösség és a medvék természetes élőhelye közötti harmonikus együttélés példájává váljon. A WWF Románia által kezdeményezett kísérleti projekt részeként több, Szlovákiában gyártott és tesztelt medvebiztos kukát helyeznek el az üdülőhelyen, ami jelentős lépés az emberek és a vadon élő állatok közötti fenntartható kapcsolat felé.

A hivatalos bejelentést Tusnádfürdő polgármestere, Butyka Zsolt tette Facebook-oldalán, megerősítve, hogy a 16 különböző típusú konténer megérkezett a városba, és a tervek szerint májusban üzembe helyezik őket.

„Első körben összesen 16 darab, öt különböző modellből álló hulladékgyűjtő konténert sikerült beszereznünk, amelyekhez a következő hetekben közöljük a használati utasításokat, azzal a céllal, hogy május folyamán üzembe helyezzük őket. A konténerek, melyek értéke 57 000 lej, a WWF-Románia által biztosított finanszírozásból vásároltuk a <Biztonság az embereknek – védelem a medvéknek> kísérleti projekt keretében, amelynek célja, hogy Tusnádfürdő legyen az első bear-smart (medvebiztos) város Romániában és modellértékű egész Európa számára” – mondta a polgármester.

A projekt koordinátora, Imecs István biológus az AGERPRES -nek elmondta, hogy a konténerek kiválasztását egy szlovákiai projekt hasonló sikere inspirálta, ahol a Tátrai Nemzeti Parkot körülvevő közösségekben sikeresen tesztelték és használták őket.

A WWF Románia projektje nem csupán ezeknek a konténereknek a telepítésére korlátozódik, hanem olyan tevékenységeket is magában foglal, amelyek célja a helyi közösség és a turisták figyelmének felhívása a konténerek használatára és optimális állapotban való fenntartására.

A medvebiztos konténerek hivatalos telepítésére és felavatására májusban kerül sor, a média és a közösség tagjai jelenlétében szervezett „nyílt napok” keretében.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy