Románia Nemzeti Himnusza Napjának megünneplése Csíkszeredában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ma, 2016 július 29- én felhangzott Románia himnusza az Ismeretlen Katona Emlékművénél.

Ma van a himnusz napja! Éljen Románia! Román állampolgárként nekünk is kötelességünk, a többi Európai Unióhoz tartozó országhoz hasonlóan, a himnuszt nemzeti jelképként megtisztelni. Énekeljük büszkén, nemzeti együttérzésből az ország felé. A himnuszt énekelve kifejezzük nemzeti hovatartozásunkat és hazaszeretetünket, elnyerjük a bátorságot és szabadságot, amelyre mindannyian vágyakozunk. A zászlóval és címerrel együtt a himnusz a román nép értékeinek és eszméinek szimbóluma. A mindennapok kínjain és hiányosságain túl hazánkat szerető románok vagyunk, és a himnusz napja pont ezt hivatott eszünkbe juttatni.

Feladatunk az új generációnak átadni mit is jelent a himnusz, a zászló, a címer, hogy ezek népünk szent szimbólumai, azt a helyet jelképezik ahol szüleik születtek és ahol gyermekeik is meglátják a napvilágot– nyilatkozta facebook oldalán Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa.

Július 29- ét a 99/1998 törvény alapján nyilvánították Románia Nemzeti Himnusza Napjává, az 1848- as forradalom egységének jelképeként. A himnusz alapjául Andrei Mureșanu „Un răsunet” című hazafias verse szolgált, melyet 1848 június- júliusában adott közre a „Foaie pentru minte, inimă și literatură” kiadványban, zenéje Anton Pann gyűjteményéből származik.

Az Alkotmány által nemzeti szimbólumnak nyilvánított himnusz, a zászlóval és az ország címerével együtt, nevezetes események, illetve a diplomáciai tevékenység és Romániát képviselő aktivitások kísérője nemzetközi szinten. Szimbolikus értéke erősíti az összetartozás, hazaszeretet, méltóság érzését a románokban, bárhol is élnek.

Mindnyájunk feladata, hogy tápláljuk fiataljaink lelkiismeretében a himnusz verseiben rejlő identitást és erkölcsöt mobilizáló értékeket, élénken megőrizve Románia nemzeti szimbólumainak tiszteletét.

Képek: IJJ Harghita

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy