Románia regionális átszervezéséről- Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusványoson

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Magyarország kormányfője, Orbán Viktor, több miniszter és államtitkár vesz részt és tart beszédet különböző témákban a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, amelyre 70.000 résztvevőt várnak, és ahol többek között Románia területi átszervezéséről is szó esik.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke csütörtökön tartott sajtókonferencián elmondta, hogy különösen magyar politikusokat hívtak meg. Elmondta azt is, hogy meghívást kapott a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Unió és Románia Elnöksége, de egyelőre nem érkezett válasz, hogy ezek képviselői részt vennének az eseményen.

„Mint minden évben, idén is nehezen ültethetők a párbeszéd asztalához a bukaresti politikusok, annál is inkább, hogy olyan kényes témák kerülnek terítékre, mint a román- magyar együttélés, az autonómia, anyanyelvhasználat a közintézményekben, stb. Tudjuk mi történt néhány héttel korábban a romániai médiában, hogy a magyar közösség nacionalista és szélsőséges beszédek céltáblája volt. Sajnos a román politika még nem elég érett, ez a nyári egyetem pedig pont a román-magyar párbeszéd szükségességéből jött létre; 2017-ben még mindig törekszünk meghívni politikusokat a román politikai életből”, mondta Sándor Krisztina.

A Nyári Szabadegyetem vitatémái között Románia területi átrendezése is szerepel.

„Tusványos egy biztos pont, ezt választottuk a Nyári Szabadegyetem mottójául, mert az egyre bizonytalanabbá váló világban nagy szükség van biztos pontokra. Sok biztos pont van, Közép- és Kelet- Európa biztos pont Európa jövőjére nézve- ebben a témában több beszélgetés is lesz különböző meghívottakkal, akik Európa jövőjéről vitáznak a migráció szemszögéből is. A Kárpát medence is egy biztos pont az itt élő magyar közösség számára, erről tartanak előadást a magyar kormány meghívottai, az erdélyi magyar pártok és kárpát-medencei magyar pártok képviselői. Számunkra Erdély is fix pontot jelent: erdélyi román és magyar vezetők beszélgetnek az ebben a térségben élő két közösség számára fontos témákról. (…) Biztos pontot jelent az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr évente jelen van az eseményen, idén is szombaton beszédet tart Tusnádfürdőn”, mondta Sándor Krisztina.

Az egyetem főszervezője, Popa Ilona változatos programot ígér.

„Több magyarországi és erdélyi együttes fog koncertezni. Szimpóziumokat tartanak különböző témákban, 26 sátorban: gazdaság, tudomány, irodalom, etnikumközi kapcsolatok, sport, kikapcsolódás, szórakozás. 16:00 óráig a belépés ingyenes, ezután 10 lejes belépőt kell váltani. A sátorral érkezők számára napi 10 lej a sátorhely, egy hétre 40 lej”, mondta Popa Ilona.

A szervezők 15-20.000 résztvevőre számítanak naponta, 60-70.000 emberre a rendezvény egész ideje alatt.

A Romániai Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Pro Minoritate idén 28. alkalommal szervezi meg július 18-23 között a Hargita megyei Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, közismert nevén Tusványost.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy