Sárga szélkód Hargita megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat fokozott lehűlésre, fagyra és dérre figyelmeztet

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn több figyelmeztetést adott ki erős szélre, amely az ország nagy részén érezhető lesz. Hargita megyében sárga kód érvényes.

Március 27-én 23:00 óra és 28-án 23:00 óra között az ország nagy részében a szél felerősödik, elérve az 50-65, elszigetelten a 70-75 km/h sebességet.

Narancssárga kód: Ugyancsak a fenti időintervallumban a Déli Kárpátok, a Kárpátkanyar, és az Erdélyi- középhegység 1500 méter feletti magasságaiban a széltartósan felerősödik, a széllökések sebessége eléri a 120-140 km/h-t, erős hóvihar lesz és csökken a látótávolság.

Piros kód: Március 28-án 02:00 óra és 14:00 óra között a Déli Kárpátokban 1800 méter feletti magasságban erős szél lesz, a széllökések sebessége meghaladja a 140 km/h-t.

Érvényben van továbbra is a rossz időre való figyelmeztetés, eső és alacsony hőmérsékleteke várhatók szerdáig, Hargita megyét is beleértve.

Március 27-én 6:00 óra és 29-én 21:00 óra között nyugat felől fokozatosan érkezik a csapadék, és az ország nagy részét beborítja. Havas eső, hétfőről keddre virradó (március 27/28.) éjszaka második felétől, főként az északi országrészben, vegyes csapadék (ónos eső, havas eső, hó), a hegyekben pedig hó lesz az uralkodó, és friss hóréteg fog hullni. A csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 15…20 l/m2-t.

A szél minden régióban fokozatosan felerősödik, általában 45…65 km/h sebességgel, a magashegységben pedig erősen fúj.

Kedden és szerdán országszerte az időszakhoz viszonyítva hidegre fordul az idő, a minimumhőmérsékletek döntően negatívak, dér vagy talajmenti fagy is kialakulhat.

Megjegyzés: Az ország délkeleti részén hétfőn (március 27.) este záporok, elektromos kisülések, esetleg jégeső is előfordulhat.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy