Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szent Demeter, a pásztorok védőszentje és a tél hírnöke (október 26.)

 

 

Október 26-án az ortodox keresztény naptár szerint Szent Demeter vértanút ünneplik.

A középkorban ezt a szentet az egyik legjelentősebb ortodox katonai szentként tisztelték, az ikonográfiában gyakran szerepel a szintén katonai szent Szent György mellett.

Diocletianus (284-305) és Maximianus (286-305) császárok idején élt. Macedónia egyik legelőkelőbb családjából származott, és mindenki csodálta, nemcsak nemessége és külső szépsége miatt, hanem erényei, bölcsessége és jósága miatt is.

Fiatal korától kezdve stratéga és a hadművészet specialistája lett, így kora ellenére Maximian Galerius, Görögország és Macedónia császára Thesszália hadseregének tábornokává és Görögország prokonzuljává nevezte ki.

Szent Demeter Sirmiumban (Sremska Mitrovita, Szerbia) halt mártírhalált, ereklyéit 413. október 26-án vitték el Thesszalonikiba.

A közhiedelem szerint Szent Demeter Isten ajándéka az embereknek, gyógyító erővel rendelkezik, de a természet felett is van ereje. Ő az, aki lombtalanítja az erdőket, kiszárítja a növényeket.

A pásztorok és az ősz védőszentjének tartják. Ezzel az ünneppel kezdődik a tél, a pásztorok pedig lehozzák a juhokat a hegyekből. A közhiedelem szerint október 26-án, Szent Demeter napján a meleg eltűnik a földben, és a hideg évszak átveszi az uralmat.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.