Székelyföldi levél Magyarország Kormányához: Módosítsák a pálinkatörvényt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Úgy tűnik, a romániai pálinkagyártók ki lesznek szolgáltatva Magyarországnak. Mivel a szomszédos ország hatóságai fürgébbek és hatékonyabbak voltak, a magyarok meggyőzték az Európai Uniót, hogy a pálinka „kizárólag magyar hagyományos” termék.

Magyarország 2004-es uniós csatlakozási szerződése megemlíti, hogy „pálinka megnevezést csak Magyarország gyümölcspárlatai, illetve Ausztria négy tartományának, Niederasterreich, Burgenland, Steiermark és Bécs sárgabarackpárlatai viselhetik”.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése elfogadott egy törvényt, melynek értelmében a pálinka megnevezést csak Magyarországon és Ausztria fent említett négy tartományában használhatják.

Mivel a román hatóságok még nem reagáltak, Hargita Megye Tanácsa levélben kéri Magyarország Vidékfejlesztési Minisztériumát, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyében is használható legyen a pálinka megnevezés. „Megyénkben és a székelységben a jó minőségű pálinka előállításának több száz éves hagyománya van, mióta magunkat tudjuk pálinkának hívjuk. Van Magyarországon az Unió által is elfogadott törvény, amely a pálinkagyártókat védi. Ennek értelmében a pálinka elnevezés csak Magyarországon és Ausztria négy tartományában használható. Mi most Kovászna és Maros megyékkel közösen ennek a törvénynek a módosítását kérjük, hogy ahogy a négy osztrák tartományra, úgy terjesszék ki a törvényt a három erdélyi megyére is”, nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A három megye pálinkagyártóinak helyzetében vannak más erdélyi megyék is, akik vagy a székelyföldiek példáját követik, vagy a bukaresti hatóságoktól kérnek segítséget. Annál inkább, mivel Románia uniós csatlakozási szerződésének 7. Mezőgazdaság c. fejezete kimutatja, hogy az eredeti pálinka kifejezés minket illet. Mi több, tavaly az EB közzétette a 1067/2016-os, a szeszes italok földrajzi eredetét meghatározó, kijelölő, bemutató, címkéző és védő, Európa Parlamenti Bizottságának 110/2008-as szabályzatának III. mellékletét módosító szabályzatot. A melléklet alapján romániai eredet- és márkavédett termékek a következők: Vinars de Târnave, Vinars de Vaslui, Vinars de Murfatlar, Vinars de Vrancea, Vinars de Segarcea, Pălincă, Ţuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş şi Horincă de Cămârzana. Megjegyzendő, hogy az Európai Unió hivatalos lapja szerint Magyarországnak is van egy „Pálinka” elnevezésű bejegyzett szeszesitala és további hét ital, amelynek nevében a „pálinka” kifejezés szerepel (Törkölypálinka, Szatmári Szilvapálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Békési Szilvapálinka, Szabolcsi Almapálinka, Gönci Barackpálinka és Újfehértói meggypálinka).

Forrás: vocea.biz

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy