Szentegyházi nárciszmező

0

Articol disponibil în: Magyar Română

ARezervatia-Naturala-Poiana-narciselor-din-Vlahita-20110123180913 természeti rezervátummá nyilvánított szentegyházi nárciszmező 900 méteres magasságban, öt hektáron fekszik. Szakemberek 200 szál/négyzetméterre becsülik a nárciszmező sűrűségét, továbbá itt található a boldogasszony papucsának nevezett ritka orchidea faj is.

A természetvédelmi terület Hargita megye déli permén található, Szentegyháza adminisztrációs körzetébe tartozik, Lövéte falu nyugati részén, a DJ132-es jelzésű, Szentegyházát Homoródalmással összekötő út mellett.

A nárcisz a terület leglátványosabb és legillatosabb virága, a nedves talajt kedvelője, csillag alakú virágáról könnyen felismerhető. Áprilisban, május elején virágzik és annak ellenére, hogy védett növény, nagyon sokan szedik kereskedelmi céllal, amely tevékenység habozás nélkül meggátolandó lenne. 1976 óta minden májusban megrendezik a nárciszfesztivált. A nárciszon kívül számos más ritka és látványos növényfaj is él a környéken, mint a boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus), szibériai nőszirom (Iris sibirica), európai zergeboglár (Trollius europaeus). A kis tavakban olyan kétéltűek találhatók, mint a tarajos gőte (Triturus cristatus), közönséges gőte (Triturus vulgaris), erdei béka (Rana dalmatina), mocsári béka (Rana arvalis), barna varangy (Bufo bufo), sárgahasú unka (Bombina variegata). A környező bükkfaerdőkre jellemző a foltos szalamandra. a környék turisztikai attrakcióját képezi a Csíkszereda felé vezető út mentén, a Vargyas patak jobb oldalán, Szentegyháza központjától 2 km-re található termálfürdő.

Szentegyháza alapítójának, Oláh János nevű juhpásztornak a nevét viseli, 1406-ból létezik írásos dokumentum a városról.

A hetvenes évektől errefelé a Pokol-láz nevű oldalban évente megtartják a Nárciszfesztivált, Homoród völgye, Brassó, Kovászna és Hargita megye népi hagyományainak fesztiválját. A homoródvölgyi fiatalok népi viseletbe öltözve érkeznek a nárciszillattól belengett mezőre, a szomszédos falvak és megyék fiataljaival való hagyományos játékokra. A fesztivál kitűnő alkalom a tánc, nóta, a népviselet gazdagságának szemrevételezésére, a fiatalság, barátság, testvériség ünnepe, a jókedv és szórakozás ideje.

A fesztiválra május végén kerül sor.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy