Poiana cu narcise de la Vlăhița

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Rezervatia-Naturala-Poiana-narciselor-din-Vlahita-20110123180913La o altitudine de 900 de metri, pe o suprafata de cinci de hectare, poienile de narcise de la Vlahita si imprejurimile au fost declarate rezervatie naturala de tip floristic. Specialistii apreciaza marea densitate de narcise albe de la Vlahita – pana la 200 de fire pe mp si faptul ca pe aceste fanete poate fi intalnit si “Papucul Doamnei” – o specie rara de orhidee.
Rezervația naturală se află în extremitatea sudică a județului Harghita, pe teritoriul administrativ al orașului Vlăhița, în partea vestică a satului Minele Lueta, Harghita, în imediata apropiere de drumul județean DJ132 care leagă drumul național DN13A (Vlăhița) de satul Merești.

Narcisa, este floarea cea mai spectaculoasă şi parfumată din această arie, preferă zonele umede, poate fi uşor recunoscută după floarea cu formă de stea. Înfloreşte la sfârşitul lunii Aprilie, la începutul lunii Mai. În ciuda faptului că este o plantă protejată, mulţi o culeg. Ameninţarea principală este colectarea în cantităţi mari, cu scop comercial, ceea ce ar trebui să fie oprit fără ezitare. Din 1976 în fiecare mai, lângă poiană se organizează festivalul narciselor.În afara narciselor, pe acest teritoriu apar multe specii rare şi spectaculoase de plante, cum ar fi papucul doamnei (Cypripedium calceolus), stânjenelul siberian(Iris sibirica), bulbuc de munte (Trollius europaeus). În lacurile mici apar amfibieni precum tritonul cu creastă(Triturus cristatus), tritonul comun transilvănean(Triturus vulgaris), broasca roşie de pădure (Rana dalmatina), broasca de mlaştină (Rana arvalis), broasca râioasă brună (Bufo bufo), buhai de baltă cu burta galbenă (Bombina variegata). Pădurilor de fag din jur este specifică salamandra de foc (Salamandra salamandra). Un alt obiectiv cu atracţie turistică este baia mezotermală pe partea dreaptă a pârâului Vragyas, la o distanţă de 2 km de la centrul oraşului Vlăhiţa în direcţia Municipiului Miercurea Ciuc.

Orasul se numeste Vlahita dupa numele intemeietorului – un cioban pe care il chema Oláh János. Vlahita este atestata documentar inca din 1406.
Din anii ‘70 incoace, cu ocazia infloririi narciselor de la Vlahita, la poiana numita “Faneata Iadului” (Pokol-láz) se desfasoara cu regularitate Festivalul Narciselor (Nárciszfesztivál Szentegyházán), o sarbatoare a traditiilor populare maghiare de pe valea Homorodului, judetele Brasov, Covasna si Harghita. Tineretul din valea Homorodului, îmbrăcat în port popular se îndreaptă, în mireasma parfumată ce se împrăştie în toată zona, spre poiană, pentru a participa la tradiţionalele întreceri cu tineretul din satele şi judeţele învecinate, Covasna şi Braşov. Festivalul este un prilej excelent de trecere în revistă a bogăţiilor dansului, cântecului, portului şi obiceiurilor populare din zonă, o sărbătoare a tinereţii, a prieteniei, a frăţiei, zile de distracţie şi bună dispoziţie.

Festivalul are loc de obicei spre sfarsitul lunii mai.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy