Több mint 30 esetben avatkoztak be a Hargita megyei katonai tűzoltók az elmúlt hétvégén

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A hétvégén 39 sürgősségi esetet oldottak meg a Hargita megyei katonai tűzoltók. Ezek nagy része egészségügyi segítségnyújtás, a SMURD egységek személyzete 34 személynek nyújtott elsősegélyt. A tűzoltók 5 tűz oltásában is részt vettek, valamint további 2 beavatkozást végeztek Székelyudvarhelyen: egy lakásajtót szabadítottak fel és egy túlsúlyos személy szállításában vettek részt a SMURD személyzet támogatására.

A Hargita megyei tűzoltók részéről kitartó erőfeszítést igénylő eseményre került sor péntek délután Galócáson, ahol több mint 40 katonai és polgári tűzoltó vonult ki 6 tűzoltóautóval (maroshévízi 2-es tűzoltóegység, gyergyószentmiklósi tűzoltók, salamási, gyergyóvárhegyi, galócási és remetei önkéntes tűzoltó egységek) egy lakásegyüttesnél keletkezett tüzet eloltani. A helyszínre érkező beavatkozók megállapították, hogy az égés heves, sűrű füsttel, mintegy 500 négyzetméteres területen terjedt el, és fennáll a veszély, hogy a lángok átterjednek a szomszédos házakra, melléképületekre. Körülbelül 6 órás küzdelem után a lángokat eloltották, személyi sérülés nem történt. Két személyt, akik pánikrohamot kaptak, a helyszínen elláttak, később további kivizsgálásra kórházba szállították őket. A lángok gyors terjedése miatt 12 lakrészt/garzont érintett a tűz: elégett a lakásegyüttes tetőzetének 500 négyzetmétere, a mennyezetek, ácsmunka, bútorzat, ruhanemű és háztartási gépek. a padló és a falak megrongálódtak.

A tűz valószínű oka a kályhából kieső parázs volt.

Ugyancsak pénteken, 16:00 óra körül a székelyudvarhelyi katonai tűzoltók együttműködve az etédi önkéntes tűzoltókkal intézkedtek egy etédi ház tetején keletkezett tűz eloltása érdekében. A helyszínre érkező beavatkozók megállapították, hogy a tűz a tető magasságában, mintegy 30 négyzetméteres területen csap fel. A tüzet rövid időn belül lokalizálták és eloltották, így a továbbterjedés veszélye csökkent. A tűz valószínűsíthető oka az éghető anyagoktól nem megfelelően elhelyezett vagy nem hővédett fém kályhacső hőhatása volt. A beavatkozás eredményeként 40 000 lej értékben sikerült anyagi javakat megmenteni és megvédeni, az anyagi veszteséget mintegy 3000 lejre becsülik.

Szintén tegnap, 2021.12.12-én kérték a gyergyószentmiklósi tűzoltóság és a balánbányai tűzoltók közreműködését 3 tűzeset felderítésére és felszámolására: egy kamion gyulladt ki Gyergyószentmiklóson, tűz ütött ki egy ditrói háznál és egy koromtól tisztítatlan kémény által okozott ellenőrizetlen égéstörtént egy csíkszentdomokosi háznál.

Az ilyen események elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy a lakosság fokozott óvatossággal járjon el a fűtőberendezések használatakor, ellenőrizze a kéményeket, ne terhelje túl az elektromos berendezéseket, és ne tároljon tűzveszélyes anyagokat tűzhely, villanyradiátor, kazán vagy egyéb hőforrások közvetlen közelében.

Ugyancsak a hétvégén 5 esetben küldtek Ro-Alert figyelmeztetést medve jelenléte miatt Parajd (2), Székelyvarság és Vasláb (2) lakóinak.

A vészhelyzetek esetén történő viselkedésről a https://fiipregatit.ro platformon vagy a Google Play Áruházból és az AppStore-ból ingyenesen letölthető DSU alkalmazáson keresztül tájékozódhatnak.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy