Tőkés László nemzetközi és magyarországi védelmet kért

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tőkés László EP képviselő azt kérte Klaus Johannis elnöktől, hogy vizsgálja felül azon határozatát melyben visszavonja Románia csillaga érdemrendjét. Tőkés bejelentette, hogy védelmet kért Magyarországtól.

„Benyújtottam már egy előzetes panaszt Klaus Johannis elnökhöz az érdemrend visszavonásával kapcsolatban konkrét érvek alapján. A kitüntetés olyan tettek elkövetésekor vonható vissza, amelyek méltatlanná tesznek az elismerésre. Én viszont nem tettem semmi olyat, ami az érdemrendem visszavonását indokolná és szerepem az 1989-es forradalomban vitathatatlan, amiért is kitüntettek a Románia csillaga érdemrenddel” nyilatkozta Tőkés László.

Az európai parlamenti képviselő keresetet nyújtott be Filip Teodorescu ezredes, volt Securitate vezető és Ioan Talpes, volt SIE igazgató ellen, akik egy Antena 3 által közvetített adásban hazaárulónak és kémnek nevezték Tőkést, de a bukaresti törvényszék elutasította keresetét.

„26 éve személyem lerombolására törekednek, hogy Románia hőséből, amely titulussal Iliescu illetett engem, hazaárulóvá degradáljanak”, mondta Tőkés.

Mivel fenyegetve érzi magát, Tőkés nemzetközi és magyarországi védelmet kért Budapesten, a Kárpát medencei magyarok fórumán tett politikai nyilatkozatában.

„Hogy veszélyeztetve érzem-e magam? Igen! Hogy is ne érezném magam veszélyben mikor hivatalosan ki lehet mondani valakire, hogy hazaáruló? Ön szóba állna egy hazaárulóval? Képviselhetném még a magyarjaimat Brüsszelben? Felháborítónak tartom és a védelem kérésével szeretném felhívni a figyelmet erre a botrányos helyzetre. Visszautasítok minden rágalmat. Nem érezhetem magam biztonságban egy olyan társadalomban, ahol csupán a nemzeti hovatartozásom miatt ilyen módon rágalmazhatnak. Nemsokára talán megjelennek és házkutatást tartanak a lakásomban, mintha hazaáruló és kém lennék. Meg kell védenem magam”, mondta Tőkés.

Ez a védelemkérés hasonló a 2013-ban Tusnád fürdőn Magyarországhoz intézett határon túli magyar közösségek védelméről szóló kéréshez.

„Ott egy intézményesített védelmet kértem Magyarországtól, osztrák-olasz mintára, amely egyébként összhangban van a Románia és Magyarország közti kapcsolatokat szabályozó alapszerződéssel. Európai normák szerint minden ország megvédheti határon túli kisebbségét. Hasonlóképpen kérem az illetékes szervek védelmét is a közösség és a magam számára. Többször felvetettem a problémát az európai parlamentben is”, pontosított Tőkés László.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy