Traian Băsescu Besszarábia újraegyesüléséről Romániával

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Románia volt elnöke harmadszor van jelen a Marosfői Nyári Egyetemen. Mosolygósan jelent meg és üdvözölte a jelenlevőket.

Traian Băsescu kifejtette véleményét Besszarábia egyesüléséről Romániával, a Prut két oldalán élő románok állampolgárságáról, az egyesüléssel kapcsolatos eseményekről. Beszédében elmondta, hogy román jövőt kell építeni a környező országokban lakó románok számára, akiknek joguk van anyanyelvükön beszélni, megőrizni kultúrájukat, hitüket. Továbbá szeretné, ha nem értenék félre szavait, de Sztálin és Hitler tette tönkre a két ország közös jövőjét. E két ember döntése nyomán kell élnünk ma. A Moldovai Köztársaság helyzetében tükröződnek a történelem igazságtalanságai a románokkal szemben. Besszarábia elvesztése sebet ejtett Románián és a románok lelkében.

Bármely közvélemény kutatás arra mutat, hogy a románok 85%- a akarja Besszarábia egyesülését Romániával, Besszarábiában ez az arány kisebb. A Moldovai Köztársaság újrarománosításának folytatódnia kell. Habár több román ajkú okolja Románia Kormányát, hogy nem végzi feladatát az egyesítés ügyében, Traian Băsescu ellentmondásos dolgokat említett, vagyis a besszarábiai vezetés nem akarja az egyesülést. „Ismerem az összes jelentős politikust a Moldovai Köztársaságból. És megéreztem az őszintétlenségeket is a témában. A besszarábiai politikusok maguknak akartak egy országot, ha a románok számára szerettek volna egy országot létrehozni az egyesülés már megtörtént volna. Jobb az egyesült Románia két Romániánál. Tagjai lettünk az Európai Uniónak és az Unióhoz való tartozás megváltoztatta a besszarábiai románok véleményét. Előtte kevesebben szavaztak az egyesülésre. Nézzék az igazságszolgáltatást Romániában és a Moldovai Köztársaságban. A NATO és EU tagság megváltoztatta az ország igazságszolgáltatását”.

Băsescu szerint most van az egyesülés ideje, politikai tapasztalata alapján ez a megfelelő pillanat, de becsületesnek kell lennünk.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy