Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A „Székelyföldi kerékpáros körverseny” az RMDSZ újabb provokációja a románokkal szemben

Hargita Megye Tanácsa 2022. augusztus 8-i ülésén egy sor határozatot fogadott el, többek között a Székelyföldi kerékpáros körverseny lebonyolításának támogatására szánt 70 000 lej összegről- a Maros Megyei Tanács által a rendezvényre jóváhagyott azonos összeget Dan Tanasa képviselő megtámadta a Maros Megyei Prefektúrán.

Érdekes, hogy a szóban forgó kiutalást Borboly Csaba sürgősségi eljárásban javasolta, pedig az intézmény már régóta komoly anyagi gondokkal küzd, és a két napja elfogadott költségvetés módosítás más költségvetési pontok rovására történt. Ismét látható, hogy Hargita Megye Tanácsának képviselői nem tudnak a források elosztására koncentrálni az igazán fontos területek számára (például a DGASPC esete, amiről korábban már írtunk, hogy meghirdette a lakásait eladásra) – kattintson IDE a cikkért – és folytatódik az olyan vitatott projektek támogatása, mint amilyen a fent említett.

Hihetetlen, hogy az RMDSZ hogyan talál közpénzt és időt arra, hogy szeparatizmust szító nevekkel foglalkozzon. Románia nemzeti ünnepén, amelynek állampolgárai, az RMDSZ fekete gyászlobogókba fektetett be.

A marosvásárhelyi városháza augusztus 9-én, kedden bejelentette az idei év második félévére a sportprojektek vissza nem térítendő, helyi költségvetési forrásból történő finanszírozási összegeinek jóváhagyását, a költségvetésből 80 ezer lej sürgősségi támogatást a „Székelyföldi Kerékpáros Körverseny” számára, ami kemény reakciókat vált ki az RMDSZ koalíciós partnerei, köztük a PNL részéről – írja az Agerpres.

A Nemzeti Liberális Párt maros megyei szervezete önkormányzati képviselői távolmaradásával bojkottálta a marosvásárhelyi helyi tanács rendkívüli ülését, amely a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny 80.000 lejes támogatásáról szólt.

„A PNL Mureş üdvözli a PSD, a PRO Romania és a PMP szavazatát. A Marosvásárhelyi Helyi Tanácsban képviselt PNL és a másik három említett párt nem hagyta jóvá a nagy összeg kiutalását egy nem létező földről elnevezett rendezvényre. Az RMDSZ és az egyik POL-tanácsadó szavazatával a határozattervezetet elfogadták. A sporttámogatás leple alatt a marosvásárhelyi önkormányzat törvényhozói fórumán egy szegregációs és veszélyes megközelítést legitimáltak, amit a Maros megyei PNL helytelenít” – mondta sajtóközleményben Ciprian Dobre, a Marosvásárhelyi PNL vezetője.

Dobre szerint az ilyen kezdeményezések “felesleges feszültségek és veszélyes precedensek légkörét teremtik meg”, különösen, hogy a közteret a közelmúltban “a törvényes keretek határán vagy azon kívüli” egyéb akciókkal is beszennyezték.

A marosvásárhelyi PRO Romania vezetője, Claudiu Maior önkormányzati képviselő bemutatta, hogy a 80 ezer lejes összeg kiutalása egy 2022 januárjában regisztrált partnerségi kérelem alapján történt volna, amelyet csak 2022. augusztus 3-án nyújtottak volna be.

“A csíkszeredai székhelyű Intersport egyesület, amelynek kapcsolattartója Carol Eduard Novak nevezetű RMDSZ sportminiszter, 80.000 lejt kap a marosvásárhelyiek pénzéből a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny megszervezésére. Írja alá az úriember felesége ezt a partnerséget! Mindannyian tudjuk, hogy valójában mi van mögötte, vagy mi a rejtély mögötte. Figyelem! A marosvásárhelyiek pénzéből egy Hargita megyei civil szervezet kap pénzt erre a rendezvényre (…) Ismét elénk tesznek egy jogalap nélküli sürgős jelentést. Ezen túlmenően a 2022.01.08/194-es partnerségi kérelem, figyelem, 2022 január, az Intersport csak 2022. augusztus 3-án nyújtotta be. A polgármesteri hivatalból senki nem azonosította azt a jogszabályi szöveget, amellyel ez a Székelyföldet népszerűsítő rendezvény helyi érdekű célt képvisel. Jó, hogy Marosvásárhelyen mindenünk van: bokrok, nyomor, szobrok, festmények stb. a polgármester pedig úgy osztja a pénzt, ahogy jónak látja, mert megteheti a Helyi Tanács RMDSZ többségével, valamint a PNL és PSD tanácsosok egy részének támogatásával” – mondta a Facebookon a marosvásárhelyi PRO Romania vezetője.

A Székelyföldi Kerékpáros Körverseny XVI. alkalommal 91,7 km-es etappal kezdődött kedden, Debrecenben.

Hétfőn este került sor a versenyen induló 20 csapat bemutatására, ebből öt romániai, Giotti Victoria – Savini Due (kontinentális), UVT-Devron West Cycling Team, MENToRISE Elite Team CFX, Team Novak és a CSA Steaua.

Szerdán a második, Marosvásárhely – Csíkszereda (161,6 km), csütörtökön a harmadik, Csíkszereda – Sepsiszentgyörgy (136,8 km), pénteken a negyedik, Sepsiszentgyörgy és Hargitafürdő szakaszra (144 km) kerül sor, az utolsó, az ötödik szakasz pedig szombaton lesz  Székelyudvarhely és Csíkszereda (149,8 km) között.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.