Tusványos- pénzelszívás, adócsalás, arogancia és a fiatalok életének veszélyeztetése

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Előre bocsájtjuk, hogy kiadványunk széleskörű tájékoztatást nyújtott a Tusványos rendezvényről írott cikkek mellett több mint 12 órás helyszíni közvetítéssel is. Egy hét távlatából, ami alatt az események pozitív oldalát mutattuk be, nézzük mi az, amit a sajtó nem említ, mert a valós helyzet korántsem fest ilyen jól.

Annak a megalapozott gyanúnknak adunk hangot, amely szerint ez a tábor egy hatalmas pénzelszívás.

Az alfahir.hu ismert kiadvány rámutat: hogyan szült „az anyaországtól elszakadt magyarok ügye” alkalmat a korrupcióra.site-hu

„A tusnádfürdői camping felújítására szánt 150 millió forint Németh Zsolt közeli barátainak zsebébe vándorolhat, a közpénzből felépített ingatlanok pedig egyszerűen magáncégek tulajdonába kerülnek. Szávay István kellemetlen kérdéseket tett fel a Tusványos szervezőinek a rendezvény anyagi oldalát illetően”. 2014 májusában a határontúli magyarokat támogató Bethlen Gábor Alap (BGA) 150 millió forintot utalt ki a tusnádfürdői camping felújítására, ahol a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos kerül megrendezésre. A pályázatot a Pro Minoritate Alapítvány nyerte, melynek szálai Németh Zsolt, volt külügyi államtitkár, jelenleg a külpolitikáért felelős bizottság elnöke felé futnak. Az eredeti tervnek megfelelően 48 millió forintból 3, egyenként 6- 8 személyes épületnek kellet volna elkészülnie fából, a pályázó viszont 102 millió forintot kért a munkálatokért- mutat rá a történet kezdetére a JOBBIKos parlamenti képviselő, amelyről mi is írtunk kiadványunkban.

A politikus tavaly októberben figyelt fel a történésekre, amikor a BGA elfogadta a munkálatok befejezési határidejének elhalasztását 2015 áprilistól 2016 augusztusáig, sőt mi több azóta még egy év halasztásba egyezett bele. Szávay kérdése nagyon jogos „mi kerülhet 48 millió forintba 3 faházon a Székelyföldön, ha az építkezési engedélyben csupán 21 millió forint szerepel?”. Szávay kifejezte kételyeit a Nemzeti Összetartozás Bizottsága előtt is, ám érdemleges választ nem kapott az érintettektől. Azóta már köztudott: a már meglevő és az építendő épületek nem az alapítvány tulajdonát fogják képezni, hanem a campinget adminisztráló TBT RO SA magáncég tulajdonába vándorolnak- figyelmeztetett Szávay az Alfahir keddi cikkében. A politikus megemlítette, hogy összeköttetés fedezhető fel a TBT RO SA és Nagy Szabolcs között, aki:

  • A PRO MINORITATE FŐTITKÁRA, EGYRÉSZRŐL
  • KÖZÖS CÉGTULAJDONOS A TÁBORHELYET BÉRLŐ CÉG TULAJDONOSÁVAL, MÁSRÉSZRŐL
  • TÁRSTULAJDONOS A FELÚJÍTÁSI MUNKÁKAT VÉGZŐ CÉGBEN

A jelek arra mutatnak, hogy Nagy Szabolcsnál, aki évtizedek óta Németh Zsolt bizalmi embere, futnak össze a céghálózat szálai- mutat rá Szávay. A kilencvenes évek elejétől Németh a XXII. kerület Fidesz színeiben szerepelt, cégjei tízmilliós megrendelésekhez jutnak az önkormányzattól.

A politikus (Szávay) hozzátette: sikertelenül kérte Lelfay Koppány a BGA igazgatójától és Tárnok Mária a Pro Minoritate vezetőjétől a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Két jelentéktelen dokumentumtól eltekintve mást nem kapott. BGA arra hivatkozva, hogy ezek „döntéshozatalt alátámasztó” dokumentumok, és mint ilyeneket a hatályban levő törvények értelmében nem kötelesek kiadni. Szávay ezzel nem értett egyet és bírósági eljárás útján próbált a dokumentumokhoz jutni, az ügy még tart.

A sajtóban megjelent információk szerint a JOBBIK elengedhetetlennek tartja a probléma mielőbbi tisztázását, és arra kéri a BGA- t, hogy hozza nyilvánosságra az összes dokumentumot és válaszolja meg a következő kérdéseket:

  • kinek a tulajdonába kerülnek az ingatlanok és ki fogja adminisztrálni azokat?
  • igaz- e, hogy Nagy Szabolcs érdekelt nemcsak a pályázatot megnyerő alapítvány vezetésében, hanem abban a cégben is, amely, az Alfahir szerint, a Tusványoson építendő épületek tulajdonosa és azok által hajtott anyagi haszon nagy részének élvezője lesz?
  • a pénzek ilyetén kezelése csalás és hűtlen kezelés gyanújára ad okot? ha igen milyen intézkedéseket szándékszik tenni a BGA?

Nemrég a szocialistákra a „mindent elloptak, ami nem volt bebetonozva” címkét ragasztották, ugyanakkor a FIDESZ gyakorlata, amellyel magántulajdonba helyez közpénzből felépített ingatlanokat, ezen is túltesz vélte Szávay István, aki szerint a megsegítésre szánt pénz Németh Zsolt szoros környezetéhez tartozók zsebébe vándorol. A FIDESZ korrupciója határtalan- mondta a politikus.blog-hu

A JOBBIK szerint elképzelhetetlen, hogy a FIDESZ számára már az elszakadt magyarok sorsa sem szent, hanem korrupció tárgyát képezi.

Ugyancsak egy magyar honlap, a tenytar.blog.hu azt írja „Kezdődik a közpénzzel kitömött Fidesz fesztiválja- Tusványos”. Az utóbbi időben a rendezvény a sajtó közzépontjába került, nem is annyira kulturális programja miatt, hanem Orbán Viktor illiberális demokráciáról tartott beszéde kapcsán.

A felső vezetés jelenléte nem az egyetlen pikantériája Tusványosnak. 2010 óta a fesztivált magyar közpénzzel tömik olyannyira, hogy tavaly sikerült 150 millió forintból néhány faházat felújítani.

A probléma nem ott kezdődik, hogy egy politikai párt megtartja saját összejövetelét, hanem egy párbeszédnek kellene megtörténnie a nemzetek között- egyrészt, másrészt pedig az utóbbi években több millió, közpénzből eredő forint vándorolt Tusványosra. A rendezvényt a Budapest, Falk Miksa 6Sz. székhelyű Pro Minoritate- Kisebbségekért Alapítvány szervezi, amelynek alapítói magyar részről Kövér László, Németh Zsolt és madarász László. Összevetve az Atlatszo portál által közölt adatokat az általunk megszerzettekkel, azt próbáltuk kibogozni ki mennyivel támogatta Tusványost.

Adataink szerint a Pro Minoritate Kisebbségekért Alapítvány 2010- 2016 között 219,8 cort-principal1millió forint támogatáshoz jutott., az összeg nagy részét minisztériumok és állami cégek szolgáltatták. 2013-2016 periódusra nem rendelkezünk teljes információval, az említett összeg sokkal nagyobbra tehető. 201- 2016 között a minisztériumok és állami cégek 182 millió forintot pumpáltak a az alapítványba. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) 2012- ben a nyári egyetem költségeit 55 millió forinttal támogatta. Őt követi a Szerencsjáték Zrt. 32 millió forinttal. A volt Szülőföld Alap (jelenleg Bethlen Gábor Alap) 2010- 2011- ben 22,5 millió forintot ajánlott fel. 2012- 2015- ben az állami tulajdonban lévő Eximbank Zrt és a Magyar Fejlesztési Bank 10 millió forinttal, az OTP 2 millió forinntal járult a nyári egyetem megszervezéséhez.

cort-principal2010- 2016 között az önkormányzatok 26,8 millió forintos támogatást ajánlottak fel. A Németh Szilárd által vezetett csepeli önkormányzat adott a legtöbbet, 6,5 millió forintot, a fővárosi önkormányzat 3,5 millió forintot áldozott a nemes cél érdekében.

Tavaly botrány tört ki a BGA körül. Tusványos szervezői 150 millió forintot kapott a camping felújítására. A pályázat körül sem volt minden rendben, a Pro Minoritate mindössze egy két és fél oldalas levélben nyújtotta be és nyerte el a pályázatot.

Az Atlatszo tavaly szeptemberi helyszíni jelentése szerint a táboron egyáltalán nem vevődik észre, hogy ekkora összeget költöttek volna rá. A 150 millió forintos támogatás 3 téliesített faház építését és egy csűr felújítását foglalja magába, ily módon a pályázat, nem is kissé, túlzottnak tűnik. Végezetül a felújítási munkálatokat a pelletgyártó  Pelleg Hargita Kft nyerte meg, amelyhez köze van a Fidesznek és Németh Zsoltnak.

Mi is megállapíthattuk a helyszínen: szó sincs komoly befektetésről. Mi több, a fő sátornál leírhatatlan a szemét, a deszkapadló silányan letéve. Nem találtunk egyetlen ivóvíz kutat sem. Az egész tábor területén nem volt egyetlen tűzoltókészülék vagy tűzcsap, egy tűzeset tragikus kimenetelű lett volna. A felállított illemhelyek nyomorúságosan festettek, ahogy minden ebben a táborban silány minőségű volt, kezdve a szálláshelyektől az élelemig.

A szervezők képtelenek voltak a sajtónak csak egy pohár vizet is biztosítani, az internetkapcsolatról és egyéb körülményekről nem is beszélve. Jogosan teszem fel a kérdést hová került az a sok pénz, amely Magyarországról és Romániából támogatásként érkezett? Világos, hogy valahová elfolyt, nem?

Csak az ostobák képesek elhinni, hogy beruházták ebbe a nyomorúságos táborba. Szóba elegyedtem néhány fiatallal, akik arra panaszkodtak, hogy az egyetem kényszerítette őket eljönni a táborba és még az sincs, ahol lezuhanyozzanak. Szerencse az esti koncertekkel és a több hordó sörrel, mert így a fiatalok is elüthették az időt, míg az öregek a pénzt intézték.

Adócsalás és hitvány kaja- az volt bőven Tusványoson

Egy rövid kávé 4 lej, egy kolbász 19 lej, és így tovább, az árak alapján azt hihetted volna, hogy Párizsban vagy. A pénztárgépek celofánnal letakarva álltak, ellenőrzés esetére. Kétszer is nekiveselkedtem, hogy ebédeljek, de mindkét alaklommal el kellett dobnom az ételt, és higgyék el nem vagyok válogatós, de az étel ehetetlen volt. Feltételezem, hogy a csórékolbász (miccs), kolbász és ehhez hasonlók romlott húsból lehettek, mert nagyon rossz szaguk volt és rosszul is néztek ki.mici-tusnat

Ha mindezek Románia valamelyik más megyéjében történtek volna a kereskedőkre egy kiadós verés várt volna, de Hargita megyében, akik mindenféle szemetet árusítanak és adót csalnak, mindig megússzák, mintha nem létezne ellenőrző szervek ebben a megyében. Nem hittem volna, hogy ilyen csúfot lehet űzni a magyar fiatalokból.

A rákényszerített fiatalok teljesen érdektelenek voltak.

Végigmenve a táboron azt láthattuk, hogy a jelenlevőknek csupán kis hányadát érdekelte a sátrakban folyó előadások valamelyike, habár némelyikük valóban építő volt.

Legtöbben azért jöttek, mert muszáj volt, de inkább a koncertekre voltak kíváncsiak, sört ittak és szórakoztak, a vitákon részt vevők is inkább a telefonjaikon facebookoztak. Még a nagy Tőkés László is unottan hajigálta a fűbe a cigarettacsikkeket, de őrá még külön visszatérünk.

Következtetések

Tusványos a pénzelszívás helye az ügyeskedő politikusok számára. Megjátsszák ezt az álarcosbált felhasználva a fiatalokat, akiket talán a koncertek, a rengeteg alkohol és a szórakozás vonz ide, de az is lehet, hogy kényszerítve voltak idejönni. Az eseményeket az élelmiszerbiztonság, a higiénés viszonyok, a tűzmegelőző intézkedések teljes hiánya jellemzi.

Számos rendezvényen vettem részt és csak döbbenetemet tudom kifejezni, hogy a hatóságok és intézmények megengednek ilyen történéseket.

Elvileg, a programot is olvasva, a tábor célja és alapötlete nagyon jó, ám a helyszínen teljesen más a valóság. Kár a magyar fiatalokért, többet érdemelnének.

Iosub Robert

A Tusványos Tábor témáját folytatjuk, mert le kell lepleződjenek a magyar fiatalokat saját politikai és anyagi céljaikra felhasználó személyek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy